۱۹/رمضان/۱۴۴۵

-

۱۴۰۳/۰۱/۱۰ جمعه

صبح قزوین اطلاعات گردشگری کلیسای آسوریان
کلیسای آسوریان

کلیسای آسوریان

کلیسای آسوریان قزوین نام کلیسایی در شهر قزوین می‌باشد. این کلیسا برای مراسم مذهبی آسوری کلده‌ای‌های مهاجری که در قزوین سکونت داشتند به سال ۱۹۱۵ میلادی توسط ماریو حنا پایه‌گذاری شده و تا اکنون بر جا مانده‌است. آسوریان قزوین علاوه بر این کلیسا مدرسه مستقلی نیز داشته‌اند.قزوين پايتخت خوشنويسی ايران يكی از شهرهای صنعتی و دانشجويی ايران می باشد. وجود دانشگاه هاي متعدد و پارك های علم و فناوری و مراكز رشد كارآفرينی بسيار، سبب جذابيت اين شهر برای تحصيل دانشجويان و راه اندازی كسب و كارهای نوپا گشته است. از طرفی وجود چندين شهرك صنعتی و كارخانجات متعدد از زمان های دور تاكنون باعث مهاجرت و اشتغال بسياری از مردم گرديده است.نام ديگر قزوين، كاسپين می باشد و در نقشه های قديمی ايران، به دريای شمال كشور دريای كاسپين يا بحر قزوين گفته می شد.

 

اما مهاجرت آشوريان به قزوين از زمان پايتخت بودن اين شهر در زمان صفويه به همراه ارامنه از شمالغرب ايران می باشد. سابقه تاريخی دقيقی از حضور آشوريها در قزوين پيش از آن در دست نداريم تا عنوان كنيم اما در هر صورت قزوين يكی از شهرهای آشوری نشين ايران می باشد. آب و هوای قزوين بسيار شبيه به آب و هوای اروميه می باشد با اين تفاوت كه رطوبت ندارد.بعدها با آغاز نسل كشی آشوريها توسط حكومت عثمانی جمعيت بسياری از آشوريها در قزوين سكنی گزيدند و فصل جديدی از زندگی آشوريها در قزوين آغاز گرديد.

با آغاز انقلاب سفيد شاه و ورود ماشين آلات و صنايع مختلف و مدرنيته به ايران، بدليل كمبود شغل در اروميه، آشوريان بسياری از اروميه به تهران مهاجرت نمودند و فصل ديگری از مهاجرت آشوريان در ايران آغاز گرديد. با راه اندازی صنايع مختلف در استان قزوين مانند سيمان آبيك، نيروگاه برق قزوين، كارخانه شيشه قزوين، راه اندازی شهر صنعتی الوند و ديگر كارخانجات در نقاط مختلف استان قزوين، بسياری از آشوريان و ارامنه، از تهران به قزوين كوچ كردند به گونه ای كه هميشه توسط مديران با سابقه استانی نقل می شود آشوريها و ارامنه از بهترين كارگران و صنعتگران و رانندگان و تكنسين ها در صنايع با سابقه اين استان بودند. در سالهای دهه ١٣٤٠ تا اوايل ١٣٨٠ خورشيدی جمعيت قابل توجهی از آشوريان و ارامنه در نقاط مختلف قزوين ساكن بودند به گونه ای كه انجمن آشوريان قزوين و مدرسه آشوريان قزوين افتتاح گرديده بود.

 

از طرفی ديگر با آغاز جنگ جهانی اول و دوم، قزوين پايگاهی برای روس ها و لهستانی ها گرديد و چون دين مسيحيت تنها اشتراك بين آشوريان و نيروهای نظامی روس و لهستانی بود، فصل ديگری از زندگی و روابط آنها با يكديگر آغاز گرديد. در قزوين آثاری از اين فصل مشترك را خواهيد يافت. آرامستان سربازان لهستانی و روس در قزوين پابرجاست و به همت مديران محترم استان قزوين ديداری ترتيب داده شد تا بازماندگان سربازان لهستانی و روس از متوفی های آنها در اين آرامستان بازديد نمايند. برخی آشوريها نيز در اين آرامستان متوفی داند.

كليسای كاتوليك آشوری كلدانی حضرت مريم قزوين، توسط يك خير نيكوكار زمين آن وقف شده بود. ايشان وصيت كرده بودند كه در محل فعلی كليسايی احداث شود. اين كليسا در سال ١٩١٢ توسط مار يوحنا احداث گرديد و هم اكنون ١٠٤ سال از عمر آن می گذرد. مانند ديگر كليساهای شرق، محراب كليسا به سمت شرق و جهت طلوع آفتاب می باشد و به سنت تمام كليساهای كاتوليك ، از مجسمه ها و تابلوهای زيبا و يك طبقه برای گروه كر در انتهای كليسا برخوردار است.

كليسا دارای دو درب ورودی می باشد و درب ورود اصلی آن واقع در انتهای خيابان خيام قزوين می باشد و درب ديگر آن از يكی از كوچه های خيابان سپه (اولين خيابان ايران) می باشد. توجه داشته باشيد اگر بدنبال آدرس كليسا از سمت خيابان خيام هستيد، ممكن است به كليسای گريگوری ارامنه قزوين هدايت شويد. اين كليسا به همراه مدرسه ارامنه قزوين كه ٧٨ سال قدمت دارند روبه روی كليسای كاتوليك آشوريان قزوين قرار دارد.

ساورا يا نگهبان كليسا خانواده ای آشوری اهل اصفهان و تهران هستند كه حدود ٢٣ سال است زندگی خود را وقف كليسا نموده اند و هميشه كليسا و حياط آن را پاكيزه نگه ميدارند و هميشه اگر درب كليسا را بكوبيد با خوش رويی و مهربانی درب كليسا را به روی شما باز و ميزبان شما در كليسای كاتوليك آشوريان قزوين خواهند بود.

در محوطه حياط كليسا مجسمه ای بسيار زيبا از حضرت مريم وجود دارد كه توسط يك دانشجوی قزوينی در سالهای گذشته با نيت خير و عشق و علاقه به حضرت مريم ساخته شده است. حياط اين كليسا در گذشته ميزبان اردوهای مختلف اعضای كانون جوانان (شوتاپوتا) كليساهای كاتوليك آشوری در ايران بوده هست و فرزندان آشوری برنامه های تفريحی خود را در آن اجرا می نمودند.

در كنار بنای كليسا، سالن اجتماعات آن قرار دارد كه پذيرای مراسمات و جلسات مختلف آشوريان بوده است و هم اكنون نيز از آن جهت پذيرايی در مراسم دعای عشای ربانی كليسا استفاده می شود. در زمانی كه آشوريان تهران و كرج سالن انجمن آشوريان نداشتند، در همين سالن جشن های مختلف سال نو ميلادی برگزار ميشد و با حضور مهمانان مختلف از شهرهای تهران و كرج شكوه و شادابی خود را داشت.

در سالهای گذشته كشيش رايان عيسی كشيش محترم كليسای كاتوليك آشوری كلدانی حضرت مريم و حضرت يوسف تهران به خدمت در كليسای كاتوليك آشوريان قزوين می پرداخته كه هم اكنون نيز اين خدمت نيكو ادامه دارد. به همين دليل برخی ارامنه قزوين نيز در دعاهای اين كليسا به زبان آشوری شركت می نمايند.

با مهاجرت گسترده آشوريان قزوين و مسيحيان از ايران، جمعيت آشوريان قزوين نيز رفته رفته كاهش يافته است و هم اكنون ١٠ خانواده آشوری كه اكثر آنها تك نفره هستند در قزوين زندگی می نمايند.

 

 

 

 



اخبار استان قزوین
اخبار ایران و جهان