شیرینی برنجی یا به عبارتی نان برنجی یکی از شیرینیهای سنتی ترد و خوشمزه ایرانی است که به عنوان سوغات کرمانشاه و قزوین معروف است.
به گزارش حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»؛شیرینی برنجی یا به عبارتی نان برنجی یکی از شیرینیهای سنتی ترد و خوشمزه ایرانی است که به عنوان سوغات کرمانشاه و قزوین معروف است. دستور پیش رو، طرز تهیه شیرینی برنجی قزوینی است. برای پخت این شیرینی، کیفیت آرد برنج تاثیر زیادی دارد. اگر آرد برنج الک نشده و دارای خردههای درشت باشد، نتیجه مطلوبی به دست نمیآید و شیرینی ترد نمیشود. این شیرینی به دلیل سادگی و خوش طعم بودن آن و عطر برنج در آن، و همچنین قیمت مناسب آن، طرفدار زیادی دارد و معمولا به عنوان یکی از شیرینیهای عید نوروز از طرف مردم اقبال میشود.
مواد لازم شیرینی برنجی قزوین | |
آرد برنج | 250 گرم |
پودر قند | 70 گرم |
روغن جامد | 125 گرم |
پودر هل | ½ قاشق چایخوری |
گلاب | 2 قاشق چایخوری |
تخم مرغ | 1 عدد |
زعفران دم کرده | به مقدار دلخواه |
تخم خرفه | به مقدار کافی |
برای تهیه شیرینی برنجی خوشمزه به روش قزوینی ابتدا روغن جامد را داخل یک کاسه میریزیم و روی بخار کتری گذاشته تا آب شود اما دمای آن بالا نرود. به محض اینکه روغن کامل آب شد، آنرا از روی بخار بر میداریم.
پودر قند را الک کرده و به روغن آب شده اضافه میکنیم و هم میزنیم. بهتر است برای تهیه این شیرینی از همزن استفاده نشود و با دست یا همزن دستی کمی مخلوط شود. سپس پودر هل نیز به آن اضافه میکنیم و هم میزنیم.
در این مرحله، زرده و سفیده تخم مرغ را از هم جدا کرده، زرده را به طور کامل اضافه میکنیم. اما تنها یک سوم سفیده را به مواد اضافه میکنیم. بعد از اینکه زرده و سفیده نیز با مواد مخلوط شد، آرد برنج را اضافه میکنیم.
سپس با دست هم میزنیم تا خمیر گلوله گلوله ای و غیر منسجم بدست آید. در ادامه گلاب را قاشق قاشق اضافه میکنیم و با دست خمیر را ورز می دهیم. نکته قابل ذکر این که اگر گلاب بیش از حد اضافه شود باعث سفت شدن شیرینی میشود
بنابراین دو قاشق را با احتیاط و کم کم اضافه کنید. برای آرد برنج مرغوب دو قاشق گلاب نیاز است. با دست ورز میدهیم تا خمیر منسجمی بدست آید. خمیر را نصف کرده و به نصف آن زعفران دم کرده غلیظ به مقدار کم اضافه میکنیم تا رنگ بگیرد.
داخل یک کیسه فریزری قرار داده و هوای آن را به طور کامل خارج کرده و خمیر را حدود 12 ساعت خارج از یخچال و در محیط استراحت میدهیم فر را حدود 10 تا 15 دقیقه از قبل با دمای 150 درجه سانتی گراد گرم میکنیم.
در این فاصله کاغذ روغنی را کف سینی فر پهن کرده و کمی چرب میکنیم. سپس مقداری خمیر سفید برداشته (تقریبا به اندازه نصف گردو) و اندازه نخود از خمیر رنگ زرد برداشته و روی خمیر سفید قرار میدهیم.
سپس با مهر یا قالب روی شیرینی را نقش میدهیم و روی سینی فر میچینیم. این کار را با عوض کردن رنگ خمیرها تکرار می کنیم تا شیرینیها دو رنگ شوند. در ادامه کمی تخم خرفه هم روی آن میپاشیم.
در این مرحله شیرینیها را داخل فر گذاشته و حدود 20 تا 25 دقیقه با دمای 150 درجه سانتی گراد می گذاریم تا کامل پخته شود. توجه داشته باشید که اگر شیرینی ها را بزرگ برداریم وسط آن خمیر می ماند و پخته نمی شود.
بعد از این که شیرینی ها پخته شد سینی فر را خارج کرده و صبر میکنیم تا خنک شود بعد از کاغذ روغنی جدا میکنیم. توصیه می شود قبل از خنک شدن از سینی جدا نشود وگرنه شیرینیها میشکند یا خرد میشود.
انتهای خبر/1404
دیدگاه ها