نذر و نذری دادن یکی از سنتهای مذهبی است که در همه ادیان الهی از جمله اسلام به آن اشاره شده است.
به گزارش سرویس فرهنگ وهنر صبح قزوین ؛سنت نذری دادن بیش از چندسال است که در ایران رواج دارد. از انواع نذری میتوان به غذا، شیرینی، دسر و انواع نوشیدنیها مانند چای، شربت و آب اشاره کرد.
شاید برایتان جالب باشد، بدانید که ایرانیان در میان انواع نذریهای خود برنج را بیشتر اختصاص میدهند. سرانه مصرف برنج در ماه محرم ۳۵درصد افزایش پیدا میکند. ایرانیان در این ماه مخصوصا در دهه اول ۶هزار تن روغن و ۲۳هزار تن حبوبات مصرف میکنند البته شرایط محرم امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا با سالهای قبل متفاوت است، مردم تلاش میکنند با رفتوآمد کمتر خود در خیابانها و نذریهای کم هزینهتر از شیوع این بیماری جلوگیری کنند. در این گزارش با انواع نذریهای معروف در برخی از شهرها آشنا میشوید.
خورشت قیمه محبوبترین غذای نذری در تاسوعا و به خصوص روز عاشورا است. این غذا از زمان حکومت قاجار وجود داشته و از پرطرفدارترین غذاهای نذری بین ایرانیان است. از دیگر انواع غذای نذری در تهران میتوان به قرمهسبزی، عدسپلو، لوبیاپلو و زرشکپلو با مرغ اشاره کرد. یک غذایی که بیشتر در ظهر عاشورا پخته میشود، آبگوشت لذیذ و خوشمزه است همچنین در ظهر عاشورا در خیابان طرشت، خورشت فسنجان به عنوان نذری پخش میشود.
شلهمشهدی معروفترین غذای مشهد است. این غذا را به سختی میتوان در رستورانهای مشهد پیدا کرد، زیرا پخت آن بسیار مشکل و به زمان زیادی نیاز دارد. در ایام محرم این غذا را خیلی راحت میتوان در هیئتهای مختلف پیدا کرد.
بریان یکی از معروفترین غذاهای محلی در اصفهان است که در روزهای محرم به عنوان نذری بین عزاداران پخش میشود، همچنین آبگوشت نیز که چاشنی آن فقط زعفران است، به عنوان نذری بین مردم پخش میشود.
در روزهای محرم، مردم کاشان آبگوشتپلو را به عنوان نذری میپزند و پخش میکنند. شهرستان آران و بیدگل در ۶کیلومتری کاشان، یکی از مکانهایی است که در ماههای محرم این غذا را پخته و بین عزادارن توضیع میکنند.
غذای نذری در اراک مخصوصا در روزهای تاسوعا و عاشورا، «آش بیبی سهشنبه» است و همانطور که از اسمش پیداست، در روزهای سهشنبه مانند حلیم در صبحگاه بین مردم پخش میشود.
حلیم از غذاهایی است که در زنجان به عنوان نذری پخته میشود. این حلیم مانند سایر حلیمها کوبیده نمیشود و تمام اجزای تشکیلدهنده آن مشخص است. مردم زنجان حلیم را به جای شکر با روغن حیوانی فراوان سرو میکنند.
ظهر عاشورا خورشتی به نام خورشتسبزی در اهواز پخته میشود که شبیه به قرمهسبزی معمولی است، اما سبزی آن را بیشتر سرخ و در آن لوبیا سفید میریزند.
در ماه محرم و صفر در رشت، خورشت فسنجان به عنوان نذری پخش میشود. این خورشت با ربانار بسیار ترش پخته و رنگ آن سیاه است.
شیربرنج یکی از غذاهای رایج نذری در مازندران است؛ که مخصوصا در ظهر عاشورا به عنوان نذری بین عزاداران حسینی پخش میشود.
چلوگوشت هویج یکی از پرطرفدارترین غذاهای نذری در شهر تبریز است که با گوشت قیمه و هویج رندهشده فروان پخته و بین عزاداران حسینی توضیع میشود.
دیدگاه ها