شیرینی در فرهنگ عامه مردم ایران نمادی از شادی و شعف است و در روزهای شاد زندگی مردم مورد استفاده قرار میگیرد.
عید نوروز و آغاز سال جدید نیز یکی از مهمترین رویدادهای شادی آفرین ایرانیان محسوب میشود که در بساط پذیرایی عید باستانی قطعا شیرینیهای ویژه عید نیز حضور پررنگی دارند.
قزوین نیز بر اساس قدمت هزاران ساله خود، شیرینیهای خاصی برای ایام نوروز دارد که یکی از آنها نان پادرازی یا شیرینی پادرازی است.
چرخی یک شیرینی منحصر به فرد است که میتوان گفت در کل کشور نمونه مشابه آن وجود ندارد.
در ادامه دستور و نکات پخت این شیرینی خوشمزه برای علاقهمندان به شیرینی ارائه میشود.
نان چرخی:
مواد لازم:
آرد برنج: 750گرم
آرد سفید: 750گرم
روغن جامد: 750گرم
پودر قند: 375گرم
زرده تخم مرغ: 5عدد
ماست: 1لیوان
بکینگ پودر: 1قاشق چایخوری
پودر هل: ۱قاشق چایخوری
طرز تهیه:
۱.روغن ،پودر قند را با همزن میزنیم تا خوب شوند.
2.سپس زردههای تخم مرغ را همراه با پودر هل اضافه و دوباره با همزن میزنیم.
3.حالا بکینگ پودر را به ماست اضافه و مخلوط میکنیم بعد به مواد دیگر اضافه میکنیم.
4.بعد از اینکه مواد به خوبی با هم مخلوط و یکدست شدند، همزن را کنار میگذاریم و آرد برنج و آرد سفید را یک مرتبه اضافه میکنیم سپس با دست شروع میکنیم به مخلوط کردن و ورز دادن_البته نباید خیلی ورز بدهیم چون خمیر اصطلاحا به روغن میافتد و سفت میشود.
5.خمیر را به شکل گلوله در میآوریم و رویش را با کیسه فریزر میپوشانیم و در جای خنک قرار میدهیم تا به مدت 12ساعت خمیر استراحت کند.
۶. قالب نان چرخی را بر روی چرخگوشت نصب میکنیم.
۷.خمیر را بعد از استراحت دوباره کمی ورز میدهیم تا نرم شود؛ حالاداخل چرخگوشت میریزیم و از چرخ رد میکنیم سپس به اندازه دلخواه خمیر را برش میدهیم.
۸.خمیرهای برش خورده را در سینی فر میچینیم، رویش مقداری پودر پسته میریزیم و بعد در طبقه وسط فر با حرارت 175درجه سانتی گراد به مدت15 تا 20 دقیقه میپزیم (البته این زمان بستگی به دمای فرهای مختلف دارد).
نکات مهم
_یک ربع قبل فر را روشن کنید تا گرم شود.
_برای تزیین روی شیرینیها به جای پودر پسته از خرفه هم میتوان استفاده کرد.
_آرد برنج و پودر قند را حتما از حریر رد کنید.
_آرد سفید را حتما الک کنید.
این شیرینی خوشمزه ماندگاری بالایی دارد.
نان چای:
شیرینی نان چایی یکی از معروفترین و در عین حال پرطرفدارترین شیرینیهای قزوین است که دستور پخت زیر متعلق به یکی از بانوان هنرمند قزوین است که میتوان برای پذیرایی عید از آن استفاده کرد.
مواد لازم:
آرد ۲کیلو
پودر قند ۵۰۰گرم
روغن جامد ۱کیلو
زرده تخم مرغ ۶عدد
بکینگ پودر ۱قاشق مرباخوری
پودر هل ۱قاشق غذاخوری سرپر
ماست پرچرب ۳۵۰گرم
مواد برای رویه شیرینی:
زرده تخم مرغ ۳عدد
زعفران یک دوم قاشق چایخوری
خامه ۱قاشق چایخوری
کنجد به مقدار لازم
طرز تهیه:
1.روغن جامد و پودر قند را در کاسهای میریزیم_از ۲۰۰گرم کره هم میتوان استفاده کرد_و خوب با همزن میزنیم تا یکدست و کرم رنگ شود.
2.بعد از اینکه یکدست شد، پودر هل با زردههای تخم مرغ و در صورت تمایل رنده پوست پرتقال را هم اضافه و دوباره با همزن شروع میکنیم به همزدن تا خوب با هم مخلوط شوند.
3.ماست با بکینگ پودر را با هم مخلوط و به مواد اضافه میکنیم.
4. حالا نوبت به آرد میرسد که کم کم اضافه و با دست مخلوط میکنیم و کمی هم ورز میدیم؛ فقط در حدی که آرد به خورد مواد برود(خیلی ورز نمیدهیم چون به روغن میافتد و خمیر سفت میشود).
5.خمیر را به صورت گلوله درآورده و بعد روی خمیر را میپوشانیم و نیم ساعت استراحت میدهیم.
6.در این فاصله تا خمیر استراحت کند زرده تخم مرغ با زعفران وخامه را در ظرفی میریزیم و هم میزنیم تا خوب با هم مخلوط شوند.
7.خمیر را در سطح صافی با وردانه باز و قالب میزنیم.
8.خمیرهای قالب زده را در سینی میچینیم و حالا از مخلوط زرده روی شیرینی ها میمالیم سپس مقداری کنجد هم رویش میریزیم و بعد در طبقه وسط فر با دمای ۱۷۰درجه قرار میدهیم.(اگر خواستید روی شیرینیها خوشرنگتر شود، گریل را روشن کنید)
نکات پایانی
_حتما یک ربع قبل از شروع کار، فر را روشن کنید تا گرم شود.
_حتما آرد و پودر قند را الک کنید.
_شیرینیها را در ظرف دربسته و در جای خنک نگه دارید.
انتهای پیام/2002
دیدگاه ها