۱۸/ربيع الأول/۱۴۴۶

-

۱۴۰۳/۰۶/۳۱ شنبه

صبح قزوین جشنواره ملی شعر دانشجویی آسمان به کار خود خاتمه داد
کد خبر: ۳۶۳۳۵۰ تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۳/۲ ساعت: ۱۱:۹ ↗ لینک کوتاه

به همت دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) قزوین؛

جشنواره ملی شعر دانشجویی آسمان به کار خود خاتمه داد

اختتامیه نخستین جشنواره ملی شعر دانشجویی آسمان به همت دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) در سالن اجتماعات امیرکبیر با حضور مسئولین، شعرا و برگزیدگان کشوری و دانشجویان برگزار شد.

جشنواره ملی شعر دانشجویی آسمان به کار خود خاتمه داد
به گزارش حوزه فرهنگ وهنر صبح قزوین؛ اختتامیه نخستین جشنواره ملی شعر دانشجویی آسمان به همت دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) در سالن اجتماعات امیرکبیر با حضور مسئولین، شعرا و برگزیدگان کشوری و دانشجویان برگزار شد.

جعفر پور، قائم مقام و مشاور معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در این مراسم با بیان اینکه شعر میراث‌دار فرهنگ، هویت و تمدن یک ملت است، اظهار کرد: نکته بارز این جشنواره دانشجویی بودن آن است و به این توجه شده که خود دانشجویان پای کار بودند.

قائم مقام و مشاور معاون فرهنگی وزارت علوم بیان کرد: ما هرچقدر به دانشجویان اعتماد کرده و فضا را برای آنها فراهم کنیم شاهد نتایج بهتری خواهیم بود و از سوی دیگر دانشجویان تجاربی به دست می‌آورند که در پی آن می‌آموزند که چطور در آینده از این تجارب در زندگی شخصی و اجتماعی استفاده کنند.

وی در ادامه تصریح کرد: ما می‌توانستیم این جشنواره را به شکل رسمی و دولتی برگزار کنیم اما این حسن تدبیر ریاست دانشگاه بود که این جشنواره به شکل دانشجویی برگزار شود و ما دیدیم که جشنواره بسیار با کیفیت برگزار شد و امیدواریم این جشنواره تجربه‌ای برای سایر دانشگاه‌ها باشد.

وی تاکید کرد: توجه به شعر و شاعری در اسلام بسیار مورد تاکید بوده چنانچه در صدر اسلام پیامبر (س) منبری را در مسجد به حَسّان بن ثابِت اختصاص داده بود تا وی مستقر شود و نکات مختلف اجتماعی و سیاسی را بشنود و شعرهای اثرگذار تولید کند.

جعفرپور اضافه کرد: اشعار و مدح اهل بیت در تاریخ اسلام مورد توجه بوده است همچنین دیدار مقام معظم رهبری با شعرا نشانه توجه ایشان به مسئله شعر است زیرا شعر اثرگذار است و می‌تواند میراث‌دار فرهنگ و هویت ما باشد و به نظر می‌رسد بهتر است دانشگاه‌ها به تاسی از رهبری به صورت فصلی با شاعران دانشجویی برگزار کنند و به این امر توجه داشته باشند و در صورت نیاز به اشعار تولید شده جهت دهند و شعر را به سطح تعالی خود برسانند.

این مسئول عنوان کرد: ساختار که در دانشگاه درخصوص شعر وجود دارد کانون‌های شعر و ادب است چنانچه طبق آمار موجود عمده‌ی دانشگاه‌ها کانون شعر و ادب دارند اما لازم است تمام دانشگاه‌های کشور کانون شعر و ادب داشته باشند.

وی ادامه داد: بیش از سه میلیون دانشجو در سطح کشور وجود دارد که اگر این ظرفیت پراکنده شعر و ادب توسط کانون‌های شعر و ادب شناسایی شود ظرفیت بسیار متعالی برای تاریخ و فرهنگ ما و فرهنگ‌سازی شکل می‌گیرد.

این مسئول با تاکید براینکه جشنواره آسمان را رها نکنید و به دنبال اجرای مراحل بعدی آن باشید مطرح کرد: جشنواره شعر و ادب مطرح کشور شامل اولین دوره جشنواره آسمان در قزوین، جشنواره شعر پروین در بجنورد، جشنوار بین المللی بهارنارنج ساری و جشنواره شعر رضوی می‌شود.

وی بیان کرد: نگاه مجموعه وزارت علوم به شعر یک نگاه ویژه است چنانچه شعر میراث‌دار فرهنگ، هویت و تمدن یک ملت است و می‌تواند این میراث‌داری را به نسل‌های بعدی منتقل کند که بااین وجود تمام اهتمام ما این است که این جشنواره‌ها با قدرت برگزار شود.

این مسئول در پایان گفت: اخیرا آیین نامه فعالیت‌های ادبی دانشگاهیان تنظیم شده که به دانشگاه‌ها ابلاغ می‌شود و مجموعه فعالیت‌های ادبی دانشگاه‌ به ویژه شعر را ساماندهی می‌کند تا مسیر ادبی در جهت‌دهی مناسبی قرار بگیرد.

سید علی قاسم‌زاده رئیس دانشگاه در این مراسم اظهار کرد: ما در دانشگاه بین‌المللی امام (ره) موفق شدیم اولین جشواره شعر ملی را توسط دانشجویان کلید بزنیم و این جشنواره نشان داد میدان دادن به دانشجویان باعث رقم خوردن اتفاقات مبارک خواهد شد.

وی افزود: پیامبر(ص) فرمودند که شعر حکمت است که اتفاقا یکی از مظاهر اقتدار ملی ما ایرانی‌ها شعر است و در تاریخ پرعظمت اسلام و ایران پیش از اسلام نشان می‌دهد که ایرانی‌ها قومی متمدن و تمدن ساز بودند.

قاسم‌زاده ابراز کرد: یکی از مظاهر و مولفه‌هایی اساسی که تمدن ایرانی و اسلامی را شکل داده شعر است و ایرانیان با شعر زیسته، گریسته و زبان گویای خود را در عرصه‌های مختلف اعلام کردند.

وی تصریح کرد: شعر برای ما ایرانیان خانه وجود است و اساسا شعر و زبان شعر برای ما ایرانی‌ها یک ماهیت وجودی دارد و برای ما بسیار حائز اهمیت است.

رئیس دانشگاه تصریح کرد: در طول تاریخ آنچه که باعث افتخار و مباهات ما ایرانیان است بزرگانی بودند که در عرصه شعر به ویژه شعر حکمت آمیز قدم و قلم زدند و ما را با تاریخ جاودانه کردند.

وی ادامه داد: بزرگان ادبی ما در جهان می‌درخشند و این نشان می‌دهد ایرانی‌ها در حوزه شعر و ادبیات بسیار افتخار آفرین بودند و افتخارآمیز حرکت کردند.

رئیس دانشگاه ابراز کرد: اساسا اگر بخواهیم یکی از مظاهر افتخار ملی خود را نام ببریم بی‌شک باید نام شعرای بزرگ ایران را نام ببریم که البته این امر در پی برخی بی‌مسئولیت‌هایی که در حوزه فرهنگی اتفاق افتاده باعث شده که در این حوزه نتوانیم به نحو شایسته و بایسته از بزرگان خود حمایت و دفاع کنیم و در این بین دیدیم که حاصل این مسئله مصادره بزرگان و شاعران ایرانی توسط سایر کشورها بود وما می‌بینیم که سایر کشورها شاعرانی همچون مولانا و رودکی را به نام خود ثبت کردند و این برای ما بسیار تاسف آور است که ما نتوانستیم در این حوزه خوب عمل کنیم و نیاز است دراین حوزه بازنگری‌های لازم انجام شود.

این مسئول تصریح کرد: یکی از ویژگی‌های استحکام شعری آن است که ما بتوانیم عناصر ذاتی شعر را باهم و درکنار هم مشاهده کنیم و عناصر همگانی نظام‌های مختلف شعررا ایجاد کنیم که به یقین داوران محترم به این نظام‌های چندگانه‌ی شعری که سبب ماندگاری و اثربخشی شعر می‌شود توجه داشته‌اند.

قاسم‌زاده عنوان کرد: سه مولفه اساسی برای ماندگاری شعر در حافظه تاریخی عنصر زیبایی، اثربخشی و ماندگاری است که این سه عنصر سبب درخشش شعر می‌شود.

وی در ادامه مطرح کرد: آنچه که برای ما ایرانی‌ها بسیار حائز اهمیت است این است ک به یقین اشعار دانشجویی می‌تواند در امتداد احیای مجد و عظمت شعر فارسی قرار بگیرد و این امر را به نسل‌های بعدی نیز منتقل کند.

رئیس دانشگاه در پایان سخنان خود گفت: اعتقاد ما این است که دانشجویان باید جوشش جریان‌های هنری، ادبی و فکری باشند بنابراین شعر دانشجویی می‌تواند در امتداد احیای جریان‌های فکری و هنری حرکت کرده و در کشور نیز بتواند جریان‌ساز و اثرگذار باشد.


آیت الله عبدالکریم عابدینی، نماینده ولی فقیه در استان قزوین در این اختتامیه اظهار کرد: پیامبر (ص) شعر را حکمت دانستند و خداوند در آیه ۲۹۵ سوره بقره حکمت را اینگونه تعریف کردند که خداوند حکمت را به هر کس بخواهد می‌دهد، و آنکه به او حکمت داده شود، بی‌تردید او را خیر فراوانی داده‌اند و جز صاحبان خرد کسی متذکّر نمی‌شود.

وی افزود: خداوند فرمود اگر حکمت می‌خواهید باید سرمایه‌گذاری کنید، سرمایه این است که پیامبر (ص) فرمودند هر کس چهل روز خود را براى خدا خالص کند، چشمه‌هاى حکمت از قلب وى بر زبانش جارى مى‌شود که البته برخی گفته‌اند این ۴۰ روز مربوط به ابتدای ذی‌القعده تا پایان دهه نخست ذی‌الحجه است.

امام جمعه قزوین تشریح کرد: سرمایه می‌تواند چشمه‌های حکمت را از درون به جوشش دربیاورد و هر گاه خدا بخواهد بنده‌ای را برای سر و سامان دادن به سرنوشت ملت‌ها و مستضعفان عالم و برای شکستن هیبت مستکبران مانند امام (ره) و رهبر معظم انقلاب یا امثال مولوی را برای ساماندهی فرهنگ متعالی ایمانی و قرآنی انتخاب کند به او شرح صدر می‌دهد.

وی ادامه داد: خداوند به موسی(ع) شرح صدر داد و در مورد پیامبر (ص) این گونه بود که پیش از آن که حضرت تقاضای شرح صدر کند، خداوند به او فرمود ما به تو شرح صدر دادیم.

این مسئول عنوان کرد: مایحتاج شاعر شرح صدر است و بستر شرح صدر قرآن و معارف اهل بیت (ع) است.

عابدینی تصریح کرد: براساس حدیثی از امام رضا (ع) یکی دیگر از هزینه‌هایی که خدا برای کسی که او را مأمور کرده می‌پردازد این است که قلبش را از چشمه‌های حکمت لبریز می‌کند و این حکمت بر زبانش هم جاری می‌شود.

نماینده ولی فقیه در استان بیان کرد: طبق آیه۹۶ نحل هر چیزی که ساخته و پرداخته ماست تاریخ مصرف دارد، اگر شعر هم باشد با همه فنون شعری پس از مدتی رنگ می‌بازد اما هر چیزی که رنگ خدایی داشته باشد هرگز رنگ نمی‌بازد.

وی افزود: رمز ماندگاری برخی شعرها این است که حکمت هستند و حکمت همیشه تازه است، چنانچه امیرالمؤمنین (ع) درباره حکمت فرمود اگر کسی چیز اندکی از حکمت را بچشد در اینکه بیشتر از حکمت بهره ببرد صبر و قرارش را از دست می‌دهد و بی‌صبرانه می‌خواهد باز هم حکمت داشته باشد.

این مسئول در پایان با بیان اینکه حکمت نفوذ دارد، گفت: شعر شاعران باید با نفوذ باشد که این نفوذ با حکمت میسر می‌شود و معدن حکمت قرآن کریم و قرآن‌های ناطق یعنی ائمه (ع) است و همت یک انسانی را می‌خواهد که بتواند چشمه‌های حکمت را از درون خود به جوشش در بیاورد.

گفتنی است در پایان مراسم از برگزیدگان جشنواره شعر دانشجویی تجلیل شد و از پوستر جشنواره ملی شعر آسمان رونمایی شد

انتهای پیام/ 1300

دیدگاه ها

اخبار استان قزوین
اخبار ایران و جهان