به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، نامگذاری روز ولادت باسعادت حضرت زینب کبری (س)، اسوه صبر و بردباری به عنوان روز پرستار، انتخاب شایستهای است که از جایگاه والای این فرشتگان سفیدپوش حکایت دارد.
روز پرستار فرصت مغتنمی است برای تجلیل از خدمات و ایثارگریهای این قشر فرهیخته که صحنههای زیبایی از فداکاری و نوع دوستی را خلق میکنند.
مقام معظم رهبری چه نیکو در وصف پرستاری بیان فرمودند که: «در حقيقت، اين حرفه پرستاری، ترکيب عجيبی است، از يک سو، ترکيبی است از رحمت و عطوفت و مهربانی و مراقبت و از سوی ديگر، دانش و معرفت و تجربه و مهارت. فقط هم مهربانی کافی نيست. غمگساری، همه پرستاری نيست. دانش لازم دارد، تا پرستار کار خود را درست و بجا انجام دهد. دانشِ تنها هم بدون عطوفت و مهربانی کافی نيست. لازم است اين دانش، با روحيه انسانی لطيف، بامحبت و احساس مسئوليت و با دلسوزی نسبت به بيمار همراه باشد. اين دو بُعد، در پرستاران جمع شده است. لذا اگر طبابت باشد، اما پرستاری نباشد، طبابت هم نخواهد توانست علاج بيماری بيمار را بکند. بخش مهمی از بهبود حال بيماران ما، مرهون دست نوازشگر پرستاران است».
بهحق پرستاران در روزهای سخت بیماری التیام بخش رنج و آلام بیمار و همراهانش بوده و وجودشان قوت قلب انسانهاست.
روز پرستار فرصتی فراهم شد تا برای آشنایی بیشتر از تلخ و شیرینیهای حرفه پرستاری لحظاتی به گفتگو با پرستار نمونه کشوری قزوین بنشینیم.
سمیرا نظرپور یکی از پرستاران تلاشگر استان است که به مدت 15 سال در مراکز درمانی قدس و ولایت به ارائه خدمت به بیماران مشغول بوده است.
در ابتدا بفرمایید تعریف شما از شغل پرستاری چیست؟
واژه پرستار به معنای پرستنده، غمخوار و حافظ است. پرستاری شامل مراقبت از افراد در تمام سنین و خانوادهها «سالم و بیمار» است. پرستاری شامل ارتقای سلامت، پیشگیری از بیماری، مراقبت از افراد بیمار، کمتوان و حتی در حال مرگ است؛ بنابراین به طور کلی پرستار به عنوان مراقبتکننده مطرح است.
پرستاری را با چه انگیزهای انتخاب کردهاید؟
با افتخار، مادرم هم پرستار بودند و من از همان دوران کودکی که به محل کار مادرم میرفتم با ماهیت کاری ایشان آشنا شدم و از کمک کردن و مراقبت از دیگران لذت میبردم. همین امر موجب شد با آگاهی کامل و با توجه به رتبه خودم در کنکور، این حرفه را انتخاب کنم.
یک پرستار خوب چه ویژگیهایی دارد؟
حرفه پرستار بسیار با ارزش و دارای تقدس است. مقاومت، صبر و متانت بخشی از حرفه پرستاری است. دانش، تجربه، تحمل، صبر، ازخودگذشتگی، عاطفه، مدیریت و درک شرایط بیمار از ویژگیهای بارز یک پرستار خوب محسوب میشود.
با توجه به شیفتهای متغیر کاری و مشغله کار پرستاری، چگونه مسائل کاری را از موضوعات خانوادگی تفکیک میکنید تا دچار مشکل نشوید؟
یکی از جنبههای حرفه پرستاری، کسب توانمندی در مدیریت امور مربوط به کار و خانواده است. اگرچه در این مسیر با فراز و نشیبهای زیادی مواجه شدم؛ اما همواره تلاش کردم به گونهای موضوعات را مدیریت کنم که از هیچ یک از نقشهای اجتماعی خود غافل نشوم.
معیارهای انتخاب پرستار نمونه چه بود؟
البته همه همکارانم در ایام کرونا نشان دادند که هرکدام یک پرستار نمونه هستند و پاسخ این سوال را باید افراد صاحب نظر بدهند. اما فکر میکنم شاخصهایی مانند انضباط اداری، تعهدات حرفهای، اخلاقی و... ملاک انتخاب بوده باشد.
پس از گذشت سالها فعالیت در این حرفه، چنانچه به عقب برگردید آیا باز هم این شغل را انتخاب میکنید؟
من به پرستار بودن خود افتخار میکنم و این شغل را یک موهبت الهی میدانم و فکر میکنم اگر در زندگی لطف و نعمتی شامل حالم شده همه به خاطر خدمترسانی به خلق خدا بوده و هست.
به نظر شما در عرصه کار و حرفه پرستاری چقدر با استانداردها فاصله داریم؟
با توجه به استاندارد جهانی به ازاء هر چهار بیمار یک پرستار باید در بخشهای داخلی و جراحی وجود داشته باشد؛ اما متاسفانه در کشور ما نسبت پرستار به تخت بیمارستانی کمتر از نصف میانگین جهانی است و به گفته معاون محترم پرستاری وزارت بهداشت حدود 100 هزار نیروی انسانی پرستار کمبود داریم که امیدواریم مسئولان امر به فکر رفع این کمبود شدید باشند.
جایگاه پرستاران در کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
پس از انقلاب پرستاری به عنوان یک حرفه دانشگاهی ارتقاء پیدا کرد و در سه سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تعلیم داده میشود.
توسعه پرستاری جامعهنگر از دیگر دستاوردهای این حرفه محسوب میشود و از طرفی با تشکیل سازمان نظام پرستاری و مرکز تحقیقات و پژوهش پرستاری و نیز معاونت پرستاری در سطح وزارت بهداشت در ارتقاء کیفیت ارائه مراقبتهای پرستاری برای مددجویان به رشد و تعالی این رشته پرداخته شده است.
به عنوان یک پرستار از مردم، بیماران و مسئولین چه انتظاری دارید؟
انتظارم از مردم شریف و بیماران عزیز این است که در تعامل با کادر درمان با وجود شرایط ناخوشایند بیماری، صبوری و همدلی کنند تا در کنار هم بتوانیم از درد و رنج به وجود آمده، در محیطی توام با آرامش و احترام متقابل بکاهیم.
مسئولان نیز با توجه به اهمیت نظام سلامت که رکن و بدنه اصلی آن را کادر درمان تشکیل میدهند و مسئله سلامت مردم را جزو اصلیترین دغدغههای خود میدانند نسبت به رفع موانع و چالشهای موجود اقدام کنند و با ایجاد انگیزه کافی برای این قشر خدوم، موجبات دلگرمی و ماندن در این عرصه کاری را فراهم کنند.
همراهی و دلگرمی خانواده را چقدر در موفقیت و ادامه کارتان موثر میبینید؟
تنش بخشی از زندگی کادر درمان به ویژه پرستاران است. ما با حرفه حساسی که داریم تحت فشارهای جسمی و روانی فراوانی روبهرو هستیم. گاهی تداخل فشارهای کاری با سایر مسئولیتها و نقشهای اجتماعی موجب خستگی مفرط ما میشود اما در این میان حمایتهای عاطفی خانواده به خصوص همسرم و تقسیم مسئولیتهای زندگی سهم به سزایی در رفع مشکلات من داشته است و از این بابت قدردان تک تک عزیزان به ویژه همسرم هستم.
چه توصیهای به علاقمندان حرفه پرستاری دارید؟
به تمام علاقمندان به این حرفه توصیه میکنم نسبت به جنبههای مختلف و چالشهای موجود در حرفه پرستاری اطلاعات دقیق کسب کنند تا بتوانند با توجه به وضعیت و ظرفیت شخصیتی خویش این حرفه را انتخاب کرده و پا به این عرصه بگذارند.
معمولا پرستاران با چه چالشهای مواجه هستند؟
از آنجا که شدت فرسودگی این شغل بالاست و جزو مشاغل سخت و زیانآور هم شناخته شده؛ اما متاسفانه با کمبود شدید پرستار این مشقت مضاعف شده است. از طرفی به دلیل تحمیل اضافه کاری اجباری، پایین بودن میزان حقوق و دستمزد پرستاران در مقابل مخارج معیشتی، وجود شیفتهای سنگین، عدم رضایت شغلی و نامناسب بودن محیط کار بالینی به عنوان بزرگترین مشکلات پرستاران بوده که شاید از جمله عوامل موثر ترک خدمت یا مهاجرت آنها به سایر کشورها باشد.
تقارن روز میلاد حضرت زینب(س) با روز پرستار برای شما چه حسی دارد؟
مصادف بودن روز پرستار همزمان با ولادت حضرت زینب کبری(س) امری بیهمتاست و ما باید با تاسی از این اسوه که معنای صبر، مقاومت و آگاهی است به بیماران خود ارائه خدمت کنیم. امیدواریم در روز قیامت هم این بانوی بزرگوار از همه پرستاران شفاعت و دستگیری کنند.
و اما حرف آخر:
ضرورت دارد برنامهریزان و سیاستگزاران، سیستمهای بهداشتی درمانی خود را در وضعيت هشدار احساس كنند؛ چراکه در صورت عدم توجه به این قشر خدوم در آیندهای نزدیک با مراکز درمانی مواجه خواهیم شد که تدارک ارائه خدمت بالینی موثر برای آنان بسیار مشکل خواهد بود.
انتهای پیام/۷۰۰۳
دیدگاه ها