به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان، درخت پائولونیا حدود ٤٠ تا ٥٠ سال پیش بهصورت محدود وارد کشور شد و به منظور مطالعات تحقیقاتی و آموزش دانشجویان در باغ بوتانیک (گیاهشناسی) نگهداری میشد.
الونیا (نام علمی: Paulownia) نام یک سرده از تیره پالونیاییان در راسته نعناسانان است. این سرده بسته به روش طبقهبندی، ۶ تا ۱۷ گونه دارد. آنها گاه با گلمیمونیان مشترک دانسته میشوند. گونههای مختلف آن بومی شمال آمریکا، چین، لائوس و ویتنام، و مناطق دیگر شرق آسیا، به ویژه ژاپن و کره هستند. پالونیاها درختان برگ ریزی هستند که برگ قلبی شکل و شکوفههایی شبیه به گل انگشتانه دارند.
این درختان به نام دوشس آنا پاولونا (Anna Pavlovna؛ ۱۷۹۵–۱۸۶۵)، دختر پاول یکم تزار روسیه نامگذاری شدهاست. درختی زیبا با برگهای بزرگ و گلهای خوشهای به رنگ سفید مایل به بنفش است که بومی مرکز و غرب چین است، این درخت در شرایط اقلیمی و خاکی گوناگون سازگاری نشان داده و در دشتهای پست تا ارتفاعات ۲۰۰۰ متری کشور چین گسترده شدهاست. پائولونیا امروزه بهطور گسترده در آمریکا کاشته میشود.
درباره ورود آن به ایران، پالونیا از اواسط دهه هشتاد وارد ایران شده و در شیراز و استان گلستان کشت میشود. این درخت به دلیل گلهای بسیار زیبا و خوشه مانندی که دارد، درخت زینتی بسیار محبوبی بهشمار میآید و به وفور در پارکها و باغها کاشته میشود و جایزه انجمن شایستگی باغ انگلستان را از آن خود کردهاست.
درخت پالونیا به سرعت رشد میکند و هر سال ۳ فوت ارتفاع دارند. آنها به سرعت تبدیل به درختی با عرض سایبان ۳۰ تا ۴۰ پا می شوند. نوع خاک خیلی برای این درخت مهم نیست. pH خاک میتواند اسیدی، خنثی یا کمی قلیایی باشد.
برگهای سبز بزرگ و عمیق شکل قلب آنها معمولاً بین ۸ تا ۱۲ اینچ رشد میکند. چوب درخت پائولونیا بسیار با ارزش است. این گیاه معمولاً در ژاپن پرورش داده میشود. همچنین از آن برای ساخت محصولات چوبی مانند جعبهها استفاده میشود.
از ویژگیهای درخت پالونیا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
چرا کاشت پائولونیا جرم است؟ معایب این درخت یکی از اصلی ترین دلایل ممنوعیت است.
حمزه عشوری، مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: کاشت گونه غیربومی درخت «پائولونیا» در فضای سبز شهری و در مجاورت مناطق تحت مدیریت که منجر به تخریب و آلوده نمودن زیستگاههای طبیعی شود، از طرف این سازمان جرم محسوب شده و مورد پیگرد قانونی قرار میگیرد.
او با بیان اینکه کاشت درخت «پائولونیا» در استان گیلان ممنوع است، افزود: این درخت با نام علمی Paulownia از تیره پالونیاییان، گونههای مختلف آن بومی شمال آمریکا، چین، لائوس و مناطق دیگر شرق آسیا، مانند ژاپن و کره است.
به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان، این گونه حدود ٤٠ تا ٥٠ سال پیش بهصورت محدود وارد کشور شد و به منظور مطالعات تحقیقاتی و آموزش دانشجویان در باغ بوتانیک (گیاهشناسی) نگهداری میشد.
عشوری تصریح کرد: گونه پائولونیا برگهای بسیار پهنی دارد و زمانی که رشد میکند به درختان و گیاهان دیگر فرصت رشد نمیدهد و آنها را از بین میبرد.
او افزود: این گیاه با مصرف بیش از حد آب باعث از بین رفتن منابع آبی میشود و بیشتر از طریق ریشه تکثیر مییابد و رشد سریع از خصوصیات ثابت گونههای پائولونیا ست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان همچنین گفت: بر اساس اطلاعات به دست آمده بسیاری از منابع معتبر علمی، پائولونیا گونهای مهاجم است و کاشت این درخت بدون مطالعه و آسیب شناسی دقیق به صلاح تعادل بوم شناسی منطقه نیست.
چرا کاشت پائولونیا جرم است؟ عشوری درباره کشت این نوع درخت در استان گیلان تأکید کرد: به استناد مواد ۱، ۶، ۷ قانون و بهسازی محیط زیست که حفاظت، بهبود و بهسازی محیط زیست و پیشگیری و ممانعت از هرگونه آلودگی و اقدام مخرب منتج به برهم خوردن تعادل و تناسب محیط زیست را ضروری میداند و همچنین بند (ب) ماده ۸ قانون حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی که صراحتا گونههای بیگانه را بدون کسب مجوز، جرم محسوب میکند؛ کاشت این گونه در فضای سبز شهری و در مجاورت مناطق تحت مدیریت که منجر به تخریب و آلوده کردن زیستگاههای طبیعی شود از طرف این سازمان جرم محسوب شده و مورد پیگرد قانونی قرار میگیرد.
او با توجه به قابلیت رشد گسترده و انشعابات ریشههای این گیاه در اعماق خاک و خطر آسیب رسانی جدی به تأسیسات زیرزمینی و زیربنایی از مردم خواست از ورود، کشت و توسعه آن در سطح گیلان جلوگیری و در صورت مواجهه، نسبت به حذف و جایگزینی آن با گونههای بومی استان اقدام کنند.
چوب و تنه درخت پالونیا در صنعت مبلمان، تخته لایه، کبریت و کاغذ و کارتن حتی هواپیما و گلایدر و ادوات موسیقی قابل استفاده است و برگها و گل اذین این درخت هم در تولید کمپوست و تغذیه دام مصرف میشود.
کاشت پائولونیا در ایران جرم است و پیگرد قانونی دارد. مدیر جهاد کشاورزی بناب در سال ۹۹ از کشف ۱۵ هزار اصله گیاه پالونیا توسط سربازان گمنام امام زمان شهرستان خبر داد و گفت: این نهالها بنا به دستور مقام قضایی جمع آوری و امحا شدند.
روح الله خیری با بیان اینکه گیاه پالونیا بومی مناطق پرباران شرق و جنوب شرق آسیاست و کشت آن به علت نیاز آبی زیاد در مناطق خشک و نیمه خشک ایران همانند آذربایجان شرقی نامناسب است، اظهار کرد: براساس اعلام سازمان حفظ نباتات کشور، وارد کردن بذر، قلمه و نهال پالونیا ممنوع و غیرقانونی است.
وی از همه کشاورزان و تولیدکنندگان خواست از کاشت این درخت مهاجم که آسیبهای جدی به بخش کشاورزی در حوزه آبریز دریاچه ارومیه وارد میکند، جدا خودداری کنند.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان بناب همچنین از همه گلخانه داران و مدیران نهالستانهای شهرستان خواست از وارد کردن و تولید محصول پالونیا ممانعت کنند، زیرا در صورت هرگونه مشاهده، جمع آوری و امحا خواهد شد.
انتهای پیام/1404
منبع:تابناک
دیدگاه ها