به گزارش خبرنگار اجتماعی
صبح قزوین؛ __نفیسه مهرداد
این روزها اگر به دیوار کوچه و خیابانهای شهر نگاهی بیندازیم، آثار سیاهی و نازیبایی از شعارنویسی اعتراضی و ساختارشکنانه تا تبلیغات اقتصادی آژانسها و بازاریان، متنهای عاشقانه و... بر درب و دیوار منازل مسکونی، دکهها، مغازهها، مدارس، ادارات و اماکن آموزشی و ورزشی، سرویسهای بهداشتی عمومی مشاهده میکنیم.
پدیدهای نازیبایی که چهره شهر را مخدوش و زشت کرده و مصداق بارز تعدی به حقوق شهروندی است، چراکه مردم حق دارند شهر زیبا و پاکیزه به دور از آلودگی محیطی و بصری داشته باشند.
دیوارنویسی یکی از اشکال تخریبگری شهری است که افراد با هر نیت و هدفی ممکن است دست به این اقدام بزنند و چهره زشتی از شهر را برایمان به تصویر بکشند.
بیشک این اشکال ناهمگون بر در و دیوار سطح شهر موجب آلودگی بصری و روانی شهروندان شده و آثار مخربی بر روح و روان آنها میگذارد، به گونهای که به تدریج موجب افزایش کسالتها و ایجاد اندوه در آنها میشود.
در اغتشاشات و آشوب روزهای اخیر برخی شهروندنماها با زیر پا گذاشتن حقوق شهروندی علاوه بر تخریب اموال عمومی و دولتی، دست به تخریب و مخدوش کردن دیوارهای منازل همشهریان خود کرده و آثار نازیبایی را برای آنان به ارمغان گذاشتهاند.

اعتراض به سبک بی فرهنگی
اینجا خیابان دستغیب قزوین است، جایی که چندین مدرسه و مرکز آموزشی را در دل خود جای داده و روزانه صدها دانشآموز در آن رفت و آمد میکنند، درب و دیوار این خیابان از حملات ناجوانمردانه مدعیان فرهنگ و آزادی در امان نمانده، به طوری که تصاویرناهمگون و شعارهای ساختارشکنانه روی دیوارهای این خیابان مخل آسایش روحی و روانی ساکنان و دانش آموزی شده که هر روز باید با آن مواجه شوند.
حسن کریمی یکی از ساکنان این محله که دیوار سیمانی خانهاش به دفتر نقاشی افراد آشوبگر تبدیل شده به خبرنگار
صبح قزوین، میگوید: چند هفته میشود که دیوار خانهام توسط برخی افراد بیفرهنگ سیاه و کثیف شده است، شهرداری چندین بار برای پاکسازی این منطقه اقدام کرده ولی دوباره این افراد با شعارنویسی به منازل مردم خسارت وارد کردهاند.
وی ادامه میدهد: جدا از چهره زشتی که این شعارها به شهر داده، سبب تاثیر بر روح و روان مردم شده است، امیدوارم این افراد کمی به خود بیایند و بدانند که اگر تبلیغ، اعتراض و هر هدفی دارند، دیوار خانه مردم جایگاه بیان آن نیست و این زیرپاگذاشتن حق شهروندان است.
یکی از شهروندان قزوینی که در حال گذر از این خیابان است با اشاره به تبلیغات دیواری بر منازل مسکونی به خبرنگار ما میگوید: این کار حقالناس است، باید پاسخگو باشند.
رضا نظری با بیان اینکه باید این فرهنگ نادرست اصلاح شود، اظهار کرد: برخورد مسئولان مربوطه در این امر ضعیف بوده چرا که این پدیده روز به روز در حال افزایش است و اکثر نقاط شهر دچار این چالش شده است.
وی ادامه میدهد: یک شهروند با تلاش فراوان خانهای را بنا میکند اما یک فرد ناآگاه با چسباندن برچسب و یا نوشتن بر دیوارهای آن، زحمات مالک را به هدر میدهد، فرقی نمیکند این افراد، اغتشاشگر و معترض بوده و یا نماینده تبلیغاتی یک شرکت بازرگانی باشند به هرحال چسباندن اعلامیه، نوشتن متن و یا شعار برروی دیوار خانههای مردم و مخدوش کردن آن مصداق بارز تعدی به بیت المال است.

دیوار خانه مردم دفتر نقاشی نیست
نفیسه کاظمی دانش آموز نوجوانی که برای حضور در مدرسه به این خیابان مراجعه کرده است به خبرنگار
صبح قزوین؛ عنوان میکند: دیدن این شعارنویسیها که تقریبا در همه جای شهر دیده میشود روحم را آزار میدهد، سرکوچه خودمان هم شعارنویسی شده، آن هم با الفاظ زشت و رکیک؛ واقعا برای من جای سوال است که افرادی اقدام به شعارنویسی روی اماکن عمومی میکنند که ادعای فرهنگ هم دارند.
این نوجوان قزوینی میگوید: اینها فکر مکنند دیوار منازل مردم دفتر نقاشی آنهاست که هرچه دلشان میخواهد روی آن مینویسند و هزینه زیادی را بر مردم و مجموعه شهری تحمیل میکنند.
افراد بیفرهنگ مدعی آزادی
پدیده شعارنویسی ساختارشکنانه که این روزها به چالش جدی برای مردم و مجموعه مدیریت شهری قزوین تبدیل شده است، تنها معطوف به این خیابان نبوده، بلکه افراد بیفرهنگِ مدعی آزادی! تقریبا دستشان به هرجا که رسیده است آن را از گزند رفتار بیفرهنگ خود بیبهره نگذاشتهاند.
بلوار شهید بهشتی از دیگر مناطق شهر قزوین است که آثار شوم بیفرهنگی بر در و دیوار آن مشهود است، با وجود تلاش یک ماه و اندی مجموعه مدیریت شهری برای پاکسازی این خیابان، هنوز آلودگی بصری در آن مخل آسایش ساکنان و رهگذران شده است.
آقای حمیدی مرد میانسالی که در حال گذر از این خیابان است، با اشاره به دیوارنویسیها و شعارهای ساختارشکنانه آن به خبرنگار
صبح قزوین میگوید: اینها را کسانی نوشتهاند که به قول خودشان به دنبال حق هستند، چه حقی وقتی در پی آن حقوق دیگر مردم زیرپا گذاشته میشود؟
وی ادامه میدهد: دیوارنویسی و تخریب اموال عمومی در هیچ جای دنیا پذیرفته نیست و افرادی که دست به چنین اقداماتی در جهت نازیبایی و شهر میزنند به طور جدی با آنان برخورد قانونی میشود، اما اگر کسی به این افرادمدعی، معترض باشد مزدورِ نظام خوانده میشود؛ این چه منطقی است؟ بیایی در و دیوار خانه مردم را خراب کنی و به اموال عمومی آسیب بزنی و بعد ادعای احقاق حق هم داشته باشی؟

دیگر وقت مماشات به پایان رسیده است
آزادمنش دیگر شهروند قزوینی و ساکن خیابان ولیعصر با ناراحتی به خبرنگار
صبح قزوین بیان میکند: دیوار خانهام نگاه کنید! بدنه از سنگ گرانیت است، این رنگهای سیاه و نوشتهها را با چه چیزی میتوانم پاک کنم؟
وی میگوید: منزل ما تازه ساخت بوده و به دنبال مشتری برای آن هستم، اما با این آلودگی بصری کلی از قیمت آن افت میکند، آیا آشوبگران هزینه ضرر من را میدهند؟ به نظر من دیگر وقت مماشات با این افراد تمام شده باید از این به بعد با آنها برخورد قانونی شود، چرا که هرگونه مخدوش کردن اموال عمومی و منازل شهری جرم است و قابلیت پیگیری دارد.
دیوارنویسی مصداق بارز تعدی به حقوق شهروندی
به گزارش خبرنگار
صبح قزوین، پدیده نامیمون دیوارنویسی اگرچه از گذشتههای دور یکی از شیوههای تبلیغاتی محسوب میشده؛ اما همواره تأثیر بدی بر زیبایی شهرها داشته است، به طوری که در بسیاری از موارد نارضایتی شهروندان را نیز در پی داشته است.
فرقی نمیکند این امر به عنوان یکی از روشهای تبلیغاتی، نصب برچسبهای رنگارنگ روی درب منازل و دیوار باشد و یا به وسیله رنگ و اسپری برای نوشتن جملات تبلیغاتی و یا نوشتن جملات ساختارشکنانه، رکیک و توهین به مقدسات شهروندان باشد، به هر حال هرکدام چهره شهر را زشت و آرامش بصری شهروندان را به هم میریزد و مصداق بارز تعدی به حقوق شهروندی است که لازم است توسط دستگاههای ذیربط به آن توجه ویژه شود.
اگر چه شهرداریها هر ساله برای پاکسازی و زیباسازی معابر هزینههای زیادی را متحمل میشوند؛ هزینههایی که بیشک اگر به شهر تحمیل نمیشد به طور حتم در سایر طرحهای زیباسازی شهر به طور مؤثرتری مورد استفاده قرار میگرفت، به گونهای که شهرداری قزوین در دوماه اخیر هزینهای به اندازه بودجه 5 ساله رنگ آمیزی و زیباسازیاش را برای پاکسازی این اشکال و نوشتههای شوم در سطح خیابانهای شهر متحمل شده است.

قانون در مورد دیوار نویسی چه میگوید؟
یکی از مهمترین و زیربناییترین مبانی برای داشتن شهری سالم و بدون تخلف، آشنایی با تخلفات شهری است. تخلفات شهری مجموعه مواردی است که علاوه بر نقش حقوق شهروندی، سلامت روان و زیبایی شهر را دچار اخلال کرده و موجب آسیبرسانی به شهر و تهدید سلامت اجتماعی میشود و معضلات و مشکلات عدیدهای را پدید میآورد.
وظیفه مدیریت شهری شناخت و معرفی تخلفات شهری و آموزش شهروندان در این زمینه است، هنگامی که شهروندان یک شهر، خود را در برابر فضای شهرشان مسئول بدانند و آسیبهایی که سلامت این فضا را تهدید میکند، بشناسند و در رفع آنها بکوشند میتوان از شهری بدون تخلف سخن گفت.
متاسفانه دیوار نویسی تخلفی است که به کرات در سطح شهر به چشم می خورد. افراد و موسساتی که دست به این اقدام می زنند، بدون توجه به تاثیر اقدام خود در برهم زدن زیبای شهر هرکجا را مناسب ببینند انتخاب کرده و بر روی آن مطلب و یا تبلیغ مورد نظر خود را می نویسند و یا اعلامیه و اطلاعیه خود را نصب می کنند.
با این اوصاف بایستی یاد آور شویم که؛ متن نویسی و نوشتن مطالب مختلف بدون اخذ مجوزهای لازم، با اطلاع یا بدون اطلاع از مالکیت دولت بر این دیوارها؛ تخلف میباشد و پیگیریهای قانونی برای شهرداری و دستگاه مربوطه محفوظ میباشد.
طبق ماده ۹۲ قانون شهرداریها نوشتن هر نوع مطلب یا الصاق هر نوع نوشته ای بر روی دیوارهای شهر که مخالف مقررات شورای شهر باشد، ممنوع است مگر در محل هایی که شهرداری برای نصب و الصاق اعلانات معین می کند و در این محل ها فقط باید به نصب و الصاق آگهی اکتفا کرد و نوشتن روی آنها نیز ممنوع است، متخلف علاوه بر پرداخت خسارت مالکان به پرداخت جریمه محکوم خواهد شد.
از منظر قانونی؛ تعریف جرم تخریب بدین شرح میباشد: «نابود کردن یا ایراد خسارت به مال غیر که این ورود خسارت یا نابودی میتواند به روش های گوناگونی باشد اعم از؛ شکستن، خراب کردن، آتش زدن و...»
قانون به دلیل اینکه تخریب دیوار اماکن عمومی ، نوعی لگدمال کردن منافع عمومی و بیت المال محسوب میشود؛ برخورد قاطع و صریحی با مجرمان این جرم به عمل آورد.
به طور کلی؛ تعیین مجازات جرم تخریب دیوار اماکن عمومی با نظر به قصد، نیت، آگاهی ، اراده و هدف مجرم از ارتکاب این عمل صورت میپذیرد؛ اگر چه اطلاع یا عدم اطلاع مجرم در خصوص مالکیت دولت بر دیوار تخریب شده، تاثیری در پیگیری قانونی جرم به وقوع پیوسته ندارد ولی عدم آگاهی از اینکه دیوار تخریب شده جزو اماکن عمومی است؛ سبب تقلیل مجازات تعیین شده از جانب قاضی مربوطه خواهد شد.

در قانون مدنی جمهوری اسلامیایران؛ اموال عمومی به اموالی اطلاق میشود که برای مصارف عموم مردم در نظر گرفته شده است و دولت به عنوان مالک این اموال بایستی در حفظ و حراست از آن کوشش نماید.
از نگاه جرم شناسی؛ تخریب دیوار امکان عمومی یک عمل خلاف هنجار و غیر قانونی قلمداد میشود که تا مادامیکه تخریب کننده دیوار دلایل و مدارکی به جهت اثبات غیر عمدی بودن تخریب دیوار ارائه ننماید؛ مجازات یک تا سه سال حبس برای وجود محتمل میباشد.
چند میگیری مخدوش کنی؟
ناگفته نماند در روزهای اخیر برخی از افرادی که به جرم شعارنویسی توسط نیروهای انتظامی و امنیتی دستگیر شدهاند اعتراف کردهاند که در ازای دریافت پول، روی دیوارهای اماکن عمومی و خصوصی شعار مینوشتند.
شنیدهها حاکی از آن است عموم این افراد در گروههای ۲ الی ۴ نفره اقدام به شعارنویسی میکردند و نکته اینکه دریافت پول منوط به دریافت تصویر شعارنویسی بود.
یکی از اعضای گروه وظیفه فیلمبرداری را بر عهده داشت و هنگام شعارنویسی، یک یا دو نفر وظیفه مراقبت و نگهبانی را بر عهده داشتند تا در صورت مشاهده فرد یا ماشین مشکوک، به شعارنویسها اطلاع دهند تا اینگونه با امنیت بیشتری بتوانند اقدام مجرمانه خود را انجام دهند.
همچنین اغلب شعارنویسیها در ساعتهای پایانی شب اتفاق میافتاد چرا که در آن زمان خیابانها و کوچهها بیش از هر زمان دیگری خلوت بودند و مبلغ یک شب شعارنویسی با توجه به تعداد شعارها متفاوت بوده است، اما این افراد عموماً مبلغی بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان برای هر شب شعارنویسی دریافت میکردند.
انتهای پیام/2001
دیدگاه ها