۱۶/شوّال/۱۴۴۵

-

۱۴۰۳/۰۲/۰۶ پنجشنبه

صبح قزوین دقّ‌ الباب مساجد در آخرین شب ماه صفر؛ خرافه یا واقعیت؟
کد خبر: ۳۵۲۸۸۱ تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۱۵ ساعت: ۱۱:۴۰ ↗ لینک کوتاه

در آستانه ماه ربیع الاول؛

دقّ‌ الباب مساجد در آخرین شب ماه صفر؛ خرافه یا واقعیت؟

برخی افراد با کوبیدن درب مساجد یا اصطلاحاً دق الباب مساجد در آستانه ماه ربیع‌الاول، حاجات خود را طلب می‌کنند.

دقّ‌ الباب مساجد در آخرین شب ماه صفر؛ خرافه یا واقعیت؟
به گزارش سرویس فرهنگ وهنر صبح قزوین، در چند سال اخیر، باب شده است که افراد با کوبیدن درب مساجد یا اصطلاحاً دق الباب کردن مساجد در آخرین شب ماه صفر، حاجات خود را طلب می کنند و این کار را تا هفت مسجد انجام می دهند. اما آیا سند روایی برای این عمل وجود دارد؟ برای پاسخ به این سوال و صحت سنجی این کار با حجت الاسلام مرتضی ادیب یزدی کارشناس مذهبی گفت و گو کردیم.

حجت الاسلام مرتضی ادیب یزدی، کارشناس مسائل دینی و از واعظان کشور، اظهار کرد: سنتی به نام دق الباب که در آستانه ماه ربیع الاول مردم درِ هفت مسجد را بزنند، در روایات ما وجود ندارد. متاسفانه به جهت فهم نادرست از روایات، دچار کج‌فهمی و بدفهمی از طرف برخی از انسان‌های ساده لوح شده ایم.

عملی خرافه که گریبان مومنان را گرفته است

حجت الاسلام ادیب یزدی با تأکید بر خرافی بودن عمل دق الباب، بیان کرد: عمل در زدن، تنها برای اِخبار است. به عنوان مثال تا شخصی درِ خانه شما را نزند، شما متوجه حضور شخص در پشت در نخواهید شد. نعوذبالله آیا خداوند متعال، نیازی به در زدن خانه اش (مسجد) دارد تا متوجه حضور ما شود؟! قطعا احتیاج نیست تا درِ خانه خدا را برای برآورده شدن حاجت خود بزنیم. این عمل، بوی کفر می‌دهد.

دق الباب ممنوع

وی ادامه داد: البته مومن می‌تواند پشت در خانه خدا (مسجد)، دعای "اللهم عبدک ببابک فتصدق علیه" را بخواند؛ که به این معنی است که خدایا، بنده ات پشت در خانه ات ایستاده، به او رحم کن. این دعا را می توان پشت در مسجد خواند؛ اما اینکه پشت درِ هفت مسجد قرائت شود، بر خلاف سنت پیامبر و امیر مومنان است.

این کارشناس مذهبی بیان کرد: پیغمبر فرموده است که هرکس تمام شدن ماه صفر را مژده دهد، من او را به بهشت بشارت خواهم داد؛ چرا که خود رسول خدا می‌دانست که در ماه صفر از دنیا می‌رود. در نهایت نیز در ۲۸ صفر سال یازده هجری قمری رحلت کردند.

خواندن نماز تحیت در هفت مسجد، دستاویز نجات در روز قیامت

حجت الاسلام ادیب یزدی اظهار کرد: طبق روایات، شایسته است که انسان بعد از وارد شدن به هر مسجد، دو رکعت نماز تحیت بخواند و خوب است که مومن، در هفت مسجد نزدیک خود نماز تحیت را بجا آورد.

وی درباره برکات نماز تحیت افزود: در روز قیامت، قطعه زمینی که مومن در مسجد بر روی آن نماز تحیت خوانده است؛ به طهارت و پاکی بنده به درگاه خداوند شهادت می‌دهد.

حجت الاسلام ادیب یزدی

حجت الاسلام ادیب یزدی درباره نماز تحیت بیان کرد: نماز تحیت در واقع یک نوع معاهده و التزام به زمین مسجد است. با خواندن این نماز، زمین نسبت به شما متعهد شده و در روز قیامت می گوید: خدایا، بنده تو سجده کرد. همانطور که در قرآن نیز آمده است؛ «يَوْمَئِذٍ تُحَدِّثُ أَخْبَارَهَا» یعنی روزی خواهد شد که زمین، خبر‌های خود را بیان می‌کند.

ربیع الاول، ماه بهار دل‌ها

حجت الاسلام ادیب یزدی درباره فضائل ماه ربیع الاول نیز بیان کرد: ماه ربیع اول، ماه بهار دل‌ها و عبادت و بشارتی برای اهل ایمان است. شب اول ماه ربیع الاول، مزین به لیله المبیت است. در این شب حضرت امیرالمومنین در بستر پیامبر خوابیدند. از بزرگ‌ترین افتخارات حضرت امیرالمومنین این است که در آن شب جان مبارک خود را فدای رسول الله کردند.

با این اوصاف، شاید شکل گیری عمل خرافی دق الباب، ریشه در کج فهمی افراد نسبت به حدیث رسوال اکرم داشته باشد. پیغمبر فرموده است: هرکس تمام شدن ماه صفر را مژده دهد، من او را به بهشت بشارت خواهم داد؛ اما مسئله ای که روشن است، این است که قطعا منظور از بشارت دادن  اتمام ماه صفر، دق الباب کردن مساجد نیست. مومنان می توانند در این روز و یا ایام دیگر، نماز تحیت در مساجد بخوانند تا دستاویز نجاتی برای خود در روز قیامت، فراهم کنند.

انتهای پیام/1404

دیدگاه ها

اخبار استان قزوین
اخبار ایران و جهان