۱۹/رمضان/۱۴۴۵

-

۱۴۰۳/۰۱/۱۰ جمعه

صبح قزوین اولین بیمار مبتلا به ایدز بعد از ۴۸ هفته ، با دارو بهبود یافت/ آیا HIV را باید از لیست بیماری های بدون درمان خارج کرد ؟
کد خبر: ۳۴۳۴۵۹ تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۴/۲۲ ساعت: ۱۰:۴ ↗ لینک کوتاه

اولین بیمار مبتلا به ایدز بعد از ۴۸ هفته ، با دارو بهبود یافت/ آیا HIV را باید از لیست بیماری های بدون درمان خارج کرد ؟

بر اساس تحقیقات جدید دانشگاه سائو پائولو در برزیل، محققین موفق به ساخت ترکیب دارویی شده اند که با استفاده از آن توانسته اند برای اولین بار در جهان، بیمار مبتلا به ایدز را با دارو درمان نمایند .

اولین بیمار مبتلا به ایدز بعد از ۴۸ هفته ، با دارو بهبود یافت/ آیا HIV را باید از لیست بیماری های بدون درمان خارج کرد ؟
 

به گزارش سرویس علم وفناوری صبح قزوین؛اولین مورد ابتلا به بیماری ایدز در سال ۱۹۸۱ در آمریکا گزارش داده شد، از آن زمان تاکنون با وجود مطالعات و پژوهش های گسترده، هنوز واکسن و یا درمان استانداردی برای این بیماری کشف نشده است و بر اساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی، 37 میلیون نفر در سرتاسرجهان به این بیماری مبتلا هستند و هر روز شاهد از دست دادن جان این بیماران هستیم. اما بر اساس تحقیقات جدید دانشگاه سائو پائولو در برزیل، محققین موفق به ساخت ترکیب دارویی شده اند که با استفاده از آن توانسته اند برای اولین بار در جهان، بیمار مبتلا به ایدز را با دارو درمان نمایند .

بیماری ایدز چیست ؟

ایدز "AIDS" مخخف عبارت انگلیسی ( Acquired Immunodeficiency Syndrome ) به معنای " سندرم نقص ایمنی اکتسابی" می باشد. این بیماری توسط ویروسی به نام "HIV" منتقل می شود و میتواند فرد مبتلا به این ویروس را به مرور زمان و با توجه به شدت بیماری به کام مرگ بفرستد. ویروس "HIV" سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا را به تدریج از بین میبرد و در نتیجه بدن در برابر نفوذ ویروس ها، باکتری ها، انگل ها، مواد آلاینده، مواد سرطان زا ، سموم و قارچ ها مقاومت خودش را از دست میدهد.

ایدز درواقع مجموعه ای از امراض یا بیماری های نادری است که بدن را زمانی که سیستم محافظتی آن بسیار ضعیف می شود مورد حمله قرار می دهد. ایدز زمانی بوجود میاید که ویروس "HIV" تعداد زیادی از سیستم ایمنی بدن را از بین میبرد که این کار ممکن است سال های طولانی  طول بکشد .

راه‌های انتقال ویروس HIV

این ویروس در خون و ترشحات جنسی فرد بیمار وجود دارد، در نتیجه هر زمان که فردی در معرض این قبیل ترشحات قرار بگیرد، در معرض آلوده شدن به ویروس HIV است به طور کلی راه‌های اصلی منتقل شدن این ویروس عبارتند از:

  • خون وفراورده های آن
  • تزریق مشترک
  • انتقال از مادر به جنین
  • از طریق تماس جنسی.

 علائم بیماری ایدز چیست؟

نشانه ها و علایم ابتلا به بیماری ایدز باتوجه به شدت بیماری می‌تواند مختلف باشد. در ادامه نشانه های ابتلا به بیماری ایدز رو در سه مرحله دنبال می‌کنیم :

مرحله اول : عفونت اولیه ایدز (HIV حاد)

اکثر مردم وقتی آلوده به ویروس HIV می شوند به سرعت متوجه نمی شوند، اما کمی بعد ممکن است علائمی را نشان دهد این اتفاق زمانی می افتد که سیستم ایمنی بدن شما مبارزه می کند، معمولا در عرض 2 تا 6 هفته پس از اینکه ویروس را گرفتید. این سندروم حاد رتروویروسی یا عفونت ویروسی اولیه نام دارد. علائمش شبیه به سایر بیماری های ویروسی است و اغلب با آنفولانزا مقایسه می شود که علائم آن معمولا یک یا دو هفته طول می کشد و سپس به طور کامل از بین می روند که آنها عبارتند از:

  • سردرد
  • اسهال
  • تهوع و استفراغ
  • خستگی
  • درد ماهیچه ها
  • گلو درد
  • تورم غدد لنفاوی
  • جوش یا بثورات قرمز که خارش ندارد، معمولا بر روی تنه هستند
  • تب

اگر سریع عمل کنید، پزشکان در حال حاضر می توانند مانع از گرفتن ایدز و HIV شما شوند.

مرحله دوم: عفونت بالینی نهفته (HIV مزمن)

بعد از اینکه سیستم ایمنی شما نبرد با HIV را از دست می دهد و می بازد، نشانه های ایدز از بین می رود ؛ پزشکان این دوره را دوره نامنظم یا بالینی پنهان می نامند. اکثر افراد نشانه هایی را نمی بینید یا احساس نمی کنند و شما ممکن است متوجه نشوید که آلوده شده اید و می توانید HIV را به دیگران منتقل کنید.

این مرحله می تواند 10 سال یا بیشتر طول بکشد، در طی این مدت، HIV بدون درمان، سلولهای td-cd4 را نابود می کند و سیستم ایمنی بدن شما را از بین می برد. پزشکان می توانند با چندین آزمایش خون (تعداد طبیعی بین 450 تا 1400 سلول در هر میکرولیتر) وضعیت بیمار را بررسی کنند. با کاهش تعداد سلول ها، فرد بیمار به عفونت های دیگر آسیب پذیر می شود.

مرحله سوم: عفونت زودهنگام HIV

ایدز مرحله پیشرفته عفونت ویروسی HIV است ؛ این مرحله معمولا زمانی اتفاق می افتد که تعداد سلول های t-cell cd4 کمتر از 200 عدد باشد. در این مرحله پزشک با کمک "آزمایش تشخیص بیماری های ایدزی" مانند سارکوم کاپوسی (نوعی سرطان پوست) یا پنومونی (بیماری ریوی) می تواند بیماری را تشخیص دهد. فردی که دچار بیماری ایدز شده باشد در این مرحله علائم زیر را دارد :

  • خستگی تمام وقت
  • تورم گره های لنفاوی گردن یا کشاله ران
  • تبی که بیش از 10 روز طول بکشد
  • عرق شبانه
  • کاهش وزن نامشخص
  • لکه های قرمز روی پوست شما که از بین نمی روند
  • تنگی نفس
  • اسهال شدید و طولانی مدت
  • عفونت های مخمری در دهان، گلو و واژن
  • کبودی یا خونریزی که دلیلش را نمی دانید

افراد مبتلا به ایدز که دارو مصرف نمی کنند فقط حدود 3 سال زنده می مانند، حتی اگر آنها عفونت خطرناکی بگیرند اما با درمان مناسب و یک شیوه زندگی سالم، می توانید یک زندگی طولانی مدتی داشته باشید.

چرا تاکنون درمان یا داروی برای بیماری ایدز ساخته نشده است ؟

اگر بخواهیم سه آرزوی بزرگ بهداشتی را برای دنیای معاصر بشماریم ؛ در حال حاضر پس از درمان بیماری کرونا ، قطعا درمان یا ساختن واکسنی برای ایدز یکی از آنهاست . متأسفانه بعد از 40 سال از کشف این بیماری تاکنون هیچ واکسن و یا داروی خاصی برای درمان این بیماری کشف نشده است . همانگونه که در ابتدای این گزارش به آن اشاره کردیم دلیل عدم ارائه دارو و یا واکسنی برای این بیماری آن است که ویروس HIV به سیستم دفاعی بدن حمله می کند، به همان سیستمی که موظف است با این بیماری عفونی مبارزه کند. عملکرد این ویروس در بدن را اغلب با به آتش زدن آتشفشانی مقایسه می کنند: چطور می توان با آتش مبارزه کرد وقتی ابزار مورد نیاز خودشان آتش گرفته اند.

اولین بیمار مبتلا به ایدز با دارو درمان شد

طی سال های اخیر، بیش از هزاران آزمایش مختلف برای ساخت دارو و یا واکسنی برای بیمارانی ایدز انجام شده است که تمامی آن ها با شکست روبه رو شده است . اما به تازگی محققین ادعا می کنند نشانه‌های بیماری ایدز در بدن یک مرد برزیلی پس از درمان با دارو را از بین برده اند. محققان معتقدند این نخستین نمونه از یک بیمار ایدز است که پس از درمان با دارو، بهبود یافته است. طبق گزارش پزشکان این مرد ۳۰ و چند ساله «بیمار سائو پائولویی» نام گرفته و ترکیبی قدرتمند از داروهای درمان ایدز از جمله ART ( درمان‌های ضدویروسی) را دریافت کرده است.

همچنین این بیمار داروهای ضدویروسی قدرتمند و دارویی به نام «نیکوتین آمید» (نوعی از ویتامین ب ۳) را دریافت کرده است. البته پیش از این نیز ۲ بیمار دیگر از بیماری ایدز بهبود یافتند ولی هر دو آنها تحت عمل پرخطر پیوند استخوان قرار گرفتند.

بیمار سائوپائولویی که نام او فاش نشده در سال ۲۰۱۲ میلادی به ایدز مبتلا شده است. او به مدت ۴۸ هفته با شیوه‌ای نوین درمان شد. یک سال بعد، دی ان ای و سلول‌های بدن وی ارزیابی شد و تست‌های اچ آی وی بیمار نیز منفی بود.

دکتر ریکاردو دیاز از دانشگاه سائو پائولو در برزیل و یکی از محققان ارشد پژوهش می‌گوید: ما نمی‌توانیم کل بدن بیمار را بررسی کنیم اما با توجه به شواهد هیچ سلول مبتلا به ایدزی در بدن بیمار دیده نمی‌شود. به نظرم این روند بسیار نوید بخش است و بیمار احتمالاً درمان شده است. البته محققان هشدار داده‌اند در این طرح آزمایشی ۴ بیمار مبتلا به ایدز دیگر با شیوه مشابه تحت درمان قرار گرفتند و داروهایی قدرتمند دریافت کردند اما روند مذکور روی آنها هیچ تاثیری نداشته است.

شما می توانید نتیجه کامل تحقیقات بر روی این پروژه را از اینجا مشاهده نماید .

انتهی پیام /1404

منبع:خبرگزاری علم وفناوری

دیدگاه ها

اخبار استان قزوین
اخبار ایران و جهان