۱۰/شوّال/۱۴۴۵

-

۱۴۰۳/۰۱/۳۱ جمعه

صبح قزوین گذری بر خانه‌ی معروف امام جمعه شهیدی+تصاویر
کد خبر: ۳۴۱۳۰۴ تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱/۱۶ ساعت: ۱۴:۳ ↗ لینک کوتاه

معرفی جاذبه‌های گردشگری قزوین؛

گذری بر خانه‌ی معروف امام جمعه شهیدی+تصاویر

خانه‌ی امام جمعه شهیدی، واقع در محله‌ی آخوند شهر قزوین یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند این استان است.

گذری بر خانه‌ی معروف امام جمعه شهیدی+تصاویر

به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر صبح قزوین؛ خانه‌ی امام جمعه شهیدی، واقع در محله‌ی آخوند شهر قزوین یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند این استان است.

با توجه به فرم تاج گچ‌بری‌ها قدمت بنا به دوره‌ی صفویه می‌رسد ولی از لحاظ ساخت و اسکلت‌بندی و آثار به جا مانده از بنا، این تفکر که قدمت آن به دوره‌ی قاجاریه می‌رسد، قوت می‌گیرد و همین موضوع سبب شده اکثریت این بنا را متعلق به دوره‌ی قاجاریه بدانند.

خانه‌ی شهیدی در اصل دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی بوده که حیاط بیرونی مطابق سنت معماری گذشتگان از حیاط اندرونی کوچکتر بوده است.

قسمت اندرونی این خانه از بین رفته و تنها قسمت بیرونی‌اش در دو طبقه باقی مانده است.

اتاق‌های کوچک کم ارتفاع و در دو طبقه در دو سوی تالار مرکزی با مهمانخانه که سقفی بلند دارد قرار گرفته‌اند.

این خانه دارای دو شاه‌نشین رو به روی هم است که با خنچه‌پوش، قاب‌های چوبی، گچ‌بری و نقاشی روی چوب و دیوار تزیین شده است که زیبایی این خانه‌ی تاریخی را دو چندان می‌‌کند.

این بنای تاریخی، خانه قاجاری متعلق به خاندان نامدار برغانی‌ها است که بسیاری از علما و امامان جمعه‌ قزوین از این خاندان بوده‌اند.

اولین نماینده مجلس قزوین در مجلس شورای ملی نیز از اهالی همین خاندان بوده‌ است.

ملامحمد تقی برغاتی معروف به شهید ثالث از مجتهدین این خاندان بود که پس از شهادت او این خاندان به شهیدی شهرت یافت. در دانشنامه نماز جمعه نسب این خاندان را به آل بویه نسبت داده‌اند.

خانه شهیدی یا خانه امام جمعه شهیدی در محله آخوند قزوین قرار دارد. این محله از مناطق تاریخی قزوین به حساب می‌آید که قدمت شکل گیری آن را دوره صفویه می‌دانند.

از لحاظ مصالح، سقف این بنا در قسمت همکف قبلا به شکل خنچه پوش بوده و نقاشی ها برجسته بسیاری داشته است که بعد از یک آتش سوزی همه این مصالح از بین رفته و پس از تعمیر نیز آن را به گونه‌ای که هم اکنون می‌بینیم مرمت می‌کنند.

از متعلقات آن تنها یک اتاق، یک کرسی خانه و یک بخاری هیزمی بوده است. از ملحقات این خانه، یک آب انبار و یک گرمابه بوده است که حدود 30 تا 40 سال پیش فروخته شده‌اند و به صورت کاربری مسکونی در آمده‌اند. آب انبار تبدیل به یک واحد مسکونی و حمام تبدیل به چهار واحد مسکونی گشته‌اند.

مصالح کلی خانه نظیر دیوارها و جدزها، آجر است و طاق‌ها نیز در زیرزمین آجری و در طبقات تیرچوبی بوده است.

خانه شهیدی در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۲۵۹۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

براساس برخی از اعتقادات خاص مردم قزوین، این خانه از جمله خانه‌های متبرکی است که مردم شهر هر سال در روز تاسوعای حسینی برای نوشیدن قطره‌ای از آب متبرک شمشیر، به این منزل آمده و شفای خود را با خوردن از این آب می‌گیرند.

انتهای پیام/7003

 

دیدگاه ها

اخبار استان قزوین
اخبار ایران و جهان