۱۴/شوّال/۱۴۴۵

-

۱۴۰۳/۰۲/۰۴ سه شنبه

صبح قزوین فخر برنامه هسته ای ایران؛ چرا آمریکایی‌ها او را «صندوقچه اسرار» نامیدند؟
کد خبر: ۳۵۳۹۸۸ تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۶ ساعت: ۱۸:۲۰ ↗ لینک کوتاه

۱۴سال تلاش برای برای حذف دانشمندان هسته ای؛

فخر برنامه هسته ای ایران؛ چرا آمریکایی‌ها او را «صندوقچه اسرار» نامیدند؟

اردشیر حسین‌پور، مجید شهریاری، مصطفی احمدی روشن، مسعود علی‌محمدی، داریوش رضایی‌نژاد، رضا قشقایی فرد و محسن فخری‌زاده مهابادی دانشمندان و شخصیت‌های مهم و تاثیرگذار در دانش هسته‌ای ایران بودند که در طی این ‌سال‌ها به شهادت رسیدند.

فخر برنامه هسته ای ایران؛ چرا آمریکایی‌ها او را «صندوقچه اسرار» نامیدند؟
 

به گزارش سرویس سیاسی صبح قزوین ؛سال گذشته در همین روزها بود که خبر ترور محسن فخری زاده مهابادی منتشر شد آن هم نزدیک به سالگرد مجید شهریاری دیگر دانشمند هسته‌ای که در سال ۸۹ ترور شده بود. شهید فخری‌زاده شاید برای چهره عموم مردم ناشناخته بود اما برای سیستم‌های امنیتی کشورهای مختلف شخصی شناخته شده و تحت نظر بود که حتی نامش در فهرست ۵۰۰ نفره قدرتمندترین افراد جهان که از سوی نشریه آمریکایی فارن پالیسی منتشر می‌شود.

محسن فخری‌زاده که بود؟

او در سال۱۳۳۶ در قم به دنیا آمد. از فرماندهان سپاه پاسداران در زمینه موشکی بود و پیش از ورود به برنامه اتمی ایران سابقه همکاری با شهید حسن تهرانی مقدم  را داشت و در زمانی که هدف ترور قرار گرفت ریاست سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع را برعهده داشت. نیویورک تایمز پیشتر درمورد او نوشته بود که در قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت که در تاریخ ۲۴ مارس ۲۰۰۷، علیه فعالیت‌های هسته‌ای ایران تصویب شده نام فخری‌زاده جزو افراد تحریم شده قرار داده شده بود. چندی پیش فرزند شهید فخری زاده درباره پدرش گفته بود: «پروژه‌های عملیاتی شهید فراتر از این چیزی است که در دسترس عموم قرار دارند زیرا اقدامات علمی فراملی توسط شهید به مرحله عمل رسیده که بنا به ملاحظاتی علنی معرفی نشدند.»

صندوقچه اسرار آمریکا؛ از پدافند هسته‌ای تا ساخت واکسن

فخری‌زاده در دوران فعالیت خود سروصدای خبری نداشت و آمریکایی‌ها، او را «صندوقچه اسرار» برنامه هسته‌ای ایران نام داده بودند و می‌دانستند که همواره در تعیین موضع ایرانی‌ها در مذاکرات، نقشی مخفیانه ولی مؤثری داشته‌ است. طبق نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تا زمانی که با فخری‌زاده گفتگوی مستقیم انجام نشود، نمی‌توان در میزان ورود ایران به دانش هسته‌ای، اظهار نظر کرد.

علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی وقت درباره او گفته بود: «محسن فخری زاده در پدافند هسته‌ای فعالیت‌های گسترده‌ای داشت، این کار نیازمند زیرساخت‌ و یک مساله علمی جدی است که شهید فخری زاده گام‌های بلندی برای کشور برداشت و زیرساخت‌های پدافند هسته‌ای را به نحو احسن ایجاد کرد.» به گفته نزدیکان فخری‌زاده او تخصص فیزیک هسته‌ای و مهندسی هسته‌ای داشت بود و دکترای خود را در یک طرحی به نام شناسایی نوترون‌ها با همکاری فریدون عباسی رییس سابق سازمان انرژی اتمی نوشته بود.
انتهای پیام/1404

دیدگاه ها

اخبار استان قزوین
اخبار ایران و جهان