صبح قزوین:
یکی از گیاهان دارویی پرمصرف، زرشک است. میوه های قرمز کوچک این گیاه در سفره های بیشتر مردم مورد استفاده قرار می گیرد. زرشک پلو، مربای زرشک، سس زرشک، کیک زرشک، ترشی زرشک و حتی آب زرشک، اسم های آشناست که طعم، مزه و خواص جالبی دارد. از رنگ دانه های موجود در چوب و پوست گیاه زرشک نیز برای رنگ کردن چرم و پشم استفاده می شود.
زرشك درختچه ای است دارای ساقه ای خاردار كه ارتفاع آن تا 4 متر نیز می رسد. چوب این درخت قهو ه ای ، قرمز و یا زردرنگ می باشد. برگ های آن بیضی شكل با دندانه های اره ای و گل های آن خوشه ای و زردرنگ است.
شاخه های زرشك تیغ زیادی دارد. میوه ی زرشك قرمز رنگ، گوشتی، بیضی شكل و دارای طعمی ترش است.
قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه ، پوست ریشه و ساقه ، برگ، گل و میوه آن است.
انتهای بهار و ابتدای تابستان، فصل شکوفه دادن بوته زرشک است. غنچههای آن زرد رنگ است که در فصل پاییز رنگ قرمز گیلاسی به خود میگیرند.
زرشک بومی مناطق معتدل و نیمه استوایی اروپا، آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی میباشند. کشور ایران بزرگ ترین تولیدکننده زرشک در دنیا میباشد که در این میان استان خراسان جنوبی با در اختیار داشتن نزدیک به 97 درصد از اراضی زیر کشت این محصول، تولید 95 درصد از زرشک دنیا را در اختیار دارد.
1. طبع آن سرد و خشك است.
2. برای درمان پر شدن كیسه صفرا، آب آلبالو و آب زرشك را مخلوط كرده به مدت هفت روز، روزی 3 بار هر بار سه قاشق غذاخوری مخلوط كنید.
3. خانمهای حامله سعی كنند زرشك خیلی كم بخورند.
4. دم كرده ریشه زرشك ضدتب میباشد. (5 گرم در 200 سیسی آب)
5. كسانی كه یبوست دارند میتوانند از دم كرده ریشه زرشك استفاده كنند. (5 گرم در 200 سیسی آب)
6. برگهای زرشك سرشار از ویتامین C میباشد و رقیق كننده خون است.
7. برای رفع حرارت معده و جگر میتوان از آب زرشك استفاده كرد.
8. برای تقویت هاضمه از دم كرده زرشك همراه با كمی زعفران میل كنید.
9. كسانی كه زیاد زرشك بخورند دچار نفخ میشوند.
10. برای درمان ورم و زخم معده و روده و اثنی عشر 50 گرم زرشك را در یك لیتر آب خیس كرده سپس حرارت دهید صاف نموده روزی یك استكان میل شود.
11. برای درمان اسهالهای خونی یا زخم روده میتوان از روش بالا استفاده كرد.
12. كسانی كه نارسائی كبد، كلیه و سوء هاضمه دارند میتوانند از شربت زرشك استفاده كنند.
13. برای درمان خونریزیهایی كه در فاصله قاعدگی رخ میدهد میتوان از جوشاندة برگ زرشك استفاده كرد (5 گرم در 200 سیسی آب).
14. برای محكم شدن دندان برگ زرشك را بجوید.
15. طرز تهیه شربت زرشك : آب زرشك 500 سیسی + آب سیب 500 سیسی + آبلیمو 250 سیسی + شكر 500 گرم . این مخلوط را آهسته حرارت دهید تا به قوام آید.
16. برای صاف شدن خون از شربت زرشك استفاده كنید.
17. برای درمان جوشهای آكنه هر 6 ساعت دو قاشق از شربت زرشك استفاده شود.
18. زرشك از سرطان روده جلوگیری میكند.
19. برای درمان تنگی نفس از شربت زرشك استفاده شود.
20. كسانی كه غصه میخورند شربت زرشك بخورند.
21. پوست ریشه درختچه زرشك از لحاظ طبع گرم و خشك است.
22. كسانی كه سرفه میكنند زرشك برای آنها مناسب نیست. اگر خواستند میل كنند همراه عسل استفاده شود.
طرز استفاده:
جوشانده زرشک:
مقدار ۱۰ تا ۲۰ گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه زرشک را در یک لیتر آب ریخته و آن را به جوش آورید. سپس آن را از روی اجاق بردارید و بگذارید برای مدت ۱۰ دقیقه بماند. این جوشانده را صاف کرده و با شکر یا عسل شیرین کنید. مقدار مصرف روزانه آن سه فنجان،در فاصله بین غذاهاست.
تنتور زرشک:
این تنتور را می توانید از فروشگاه های گیاهان دارویی و یا برخی از داروخانه ها خریداری کنید. مقدار مصرف آن ۱۰ تا ۲۰ قطره، سه بار در روز می باشد.
دم کرده زرشک:
مقدار ۴۰ گرم زرشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید مدت ۱۰ دقیقه بماند.سپس آن را با شکر یا عسل مخلوط کنید.مقدار مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاهاست.
مضرات:
* مصرف مقدار زیاد زرشک و یا ریشه و ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست، زیرا رحم را تحریک می کند و ممکن است باعث سقط جنین شود.
* مصرف زیاد این گیاه به مدت طولانی می تواند سبب ناراحتی معده و روده ها شود و جذب ویتامین های گروه B را در بدن مختل کند.
شهرستان قاین در جنوب استان خراسان بیش از ۹۰% زرشک دنیا را تولید می کند.
انتهای پیام/2004/خ
دیدگاه ها