۱۱/شوّال/۱۴۴۵

-

۱۴۰۳/۰۲/۰۱ شنبه

صبح قزوین دوستی قدیمی فاش شد/چرا بارزانی دُم به تله صهیونیست‌ها داد؟
کد خبر: ۲۶۶۴۴۵ تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۷/۱۳ ساعت: ۱۰:۵۸ ↗ لینک کوتاه

گزارش؛

دوستی قدیمی فاش شد/چرا بارزانی دُم به تله صهیونیست‌ها داد؟

«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل با حمایت خود از کردها به دنبال ایجاد یک پایگاه اطلاعاتی در مرز کردستان عراق با ایران است.

دوستی قدیمی فاش شد/چرا بارزانی دُم به تله صهیونیست‌ها داد؟
به گزارش سرویس سیاسی  صبح قزوین ،  اقلیم کردستان عراق از شرق به ایران، از غرب به سوریه و از شمال به ترکیه محدود می‌شود. این ناحیه در حال حاضر به صورت یک منطقه خودمختار در بخش شمالی عراق با مرکزیت اربیل اداره می‌شود. 

جمعیت کردهای عراق نزدیک به 25 درصد از مجموع جمعیت عراق را تشکیل می‌دهند. البته منطقه کردستان عراق دارای اقلیت‌های آشوری، ترکمن، کلدانی و عرب نیز هست. کردهای عراق برخلاف کردهای ترکیه که گویش کرمانجی دارند، به گویش های سورانی و بادیانی زبان کردی تکلم می‌کنند. 

کردستان عراق متشکل از 6 استان است که مهمترین آنان اربیل، سلیمانیه و دهوک هستند. این منطقه با وجود اکثریت قوم کرد، دارای دو دستگی قابل ملاحظه‌ای است که بین کردهای سورانی و بادیانی شکل گرفته است. کردهای سورانی تحت نفوذ جناح طالبانی بوده و کردهای بادیانی توسط بارزانی و قبیله بارزان رهبری می‌شوند. 

چرا بارزانی دم به تله صهیونیست‌ها داد؟

کردهای عراق، خودمختاری خود را از جنگ 1991 میلادی خلیج فارس به دست آوردند؛ آنها در این سال توانستند با استفاده از وضع ممنوعیت پرواز در مدار بالای خط 36 درجه حکومت خودمختار خود را ایجاد کنند. در سال 2005 میلادی کردها علاوه بر استقلال رسمی و تأسیس دولت خودمختار به ایفای نقش در نظام سیاسی عراق نیز پرداختند. 

بارزانی‌ها تا اوایل قرن بیستم از نظر خارجی‌ها بالاخص قدرت‌های غربی بی‌اهمیت بودند، اما با آغاز فعالیت‌ها برای بهره‌برداری از نفت منطقه کرکوک حساسیت کشورهای غربی به سمت آنان جلب شد. این کشورها مایل به تطمیع و آرام نگهداشتن آنها بودند تا حکومت عثمانی بتواند نفت مورد نظر ایشان را تامین کند. 

مسعود بارزانی متولد سال 1946 میلادی و زاده شهرستان مهاباد است. پدر او، ملا مصطفی که مدت‌ها در ایران، عراق و ترکیه تحت تعقیب بود، برای مدتی به شوروی پناهنده شد. پس از آن مسعود خردسال همراه با دیگر اعضای خانواده به عراق رفت. برخی از اعضای خانواده بارزانی توسط دولت عراق بازداشت و سایرین تبعید شدند.

چرا بارزانی دم به تله صهیونیست‌ها داد؟

 مسعود بارزانی یکی از کردهایی است که از خردسالی در مبارزات بارزانی‌ها شرکت داشت و توانست در جوانی در زمره رهبران بارزانی قرار بگیرد. وی پس از مرگ پدرش توانست فرماندهی نظامی بخشی مهم از طایفه بارزانی را بر عهده گیرد. مسعود بارزانی در سال 1987میلادی پس از مرگ برادرش ادریس، اداره امور سیاسی و مذاکرات خارجی بارزانی ها را نیز به دست گرفت و توانست رهبری بارزانی ها را تصاحب کند و اکنون نیز رهبر بلامنازع آنان است.

مسعود بارزانی موفق شد با برپا کردن شورش "راپه ین" در سال1991 میلادی و دقیقا پس از جنگ کویت و عراق و در زمان برقراری وضعیت ممنوعیت پرواز عراق به بالای خط ۳۶ درجه توسط نیروهای ائتلاف، کنترل کردستان عراق را بدست آورده و دولت اقلیم کردستان عراق را تاسیس کند. 

در سال‌های اخیر و با شروع بیداری اسلامی، کردستان عراق نیز شاهد اعتراضات جدی به خصوص در شهر سلیمانیه بر علیه حکومت بارزان بود؛ اما با وجود این ناآرامی ها مسعود بارزانی بر قدرت ماند و بارزانی ها نیز مشغول آماده سازی گزینه پس از او هستند. نچیروان بارزانی برادرزاده مسعود بارزانی و فرزند ادریس، ‌گزینه بعدی بارزانی ها برای ریاست اقلیم کردستان است؛ این درحالی است که مسعود بارزانی شخصا خواهان تداوم حکومت خود توسط فرزندش مسرور، رئیس اداره امنیت حزب پارتی (پاراستن) می باشد. 

بارزانی ها در حالی داعیه‌دار کشور مستقل کردستان و فریب افکار عمومی با برگزاری همه‌پرسی هستند که حاضر نیستند سایر گروه های کرد عراقی و نیز گروه های کرد ترکیه و سوریه را در اداره این کشور مستقل شریک کنند. در واقع کشور مستقل کردستان در نگاه بارزانی ها همان اقلیم کردستان عراق است با مرزهای فراخ تر که تنها خانواده بارزانی باید بر آن حکومت کند. 

چرا بارزانی دم به تله صهیونیست‌ها داد؟

چشم‌انداز دار و دسته بارزانی از جدایی چیست؟

اقلیم کردستان در مساله همه‌پرسی تنها به دنبال جدایی و استقلال در چارچوب مرزهای 4 استان اربیل، سلیمانیه، دهوک و حلبچه نیست، و می‌کوشد با استفاده از شرایط امنیتی عراق، فضا را برای الحاق مناطق مورد مناقشه به اقلیم کردستان عراق فراهم کند. این مناطق شامل استان نفت خیز کرکوک و بخش‌هایی از استان‌های صلاح‌الدین، نینوا و دیاله می‌شود.

در واقع اربیل می‌کوشد از شرایط ناشی از جنگ با داعش و گسترش نفوذ نظامیان پیشمرگه در این مناطق بهترین استفاده را ببرد و با تثبیت مواضع نظامی خود در استان‎های مورد مناقشه، همزمان با برگزاری همه‌پرسی استقلال آنها را به صورت همزمان محقق سازد.

از سوی دیگر اربیل معتقد است که اگر از شرایط درگیری ارتش و دولت عراق با داعش برای تحقق مطالبات استقلال طلبانه خود بهره نگیرد، پس از پایان جنگ  با مشکلات بیشتری بعد از برگزاری همه‌پرسی مواجه خواهد شد.

چرا بارزانی دم به تله صهیونیست‌ها داد؟

اما در مقابل کشورهای منطقه و جامعه جهانی هرگونه تلاش برای جدایی طلبی در شرایط کنونی را موجب کاهش اقتدار ارتش و دولت مرکزی عراق در برابر داعش می‌دانند و معتقدند که دامن زدن به اختلاف و تنش در شرایط کنونی می‌تواند به بازگشت داعش و دیگر گروه‎های تررویستی نظیر القاعده به صحنه قدرت در عراق کمک کند.

روزنامه صهیونیستی "یدیعوت آحارونوت" در گزارشی نوشت که حمایت اسرائیل از کردهای عراق، دهن کجی به "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهور ترکیه به شمار می‌آید این در حالی است که همه پرسی جدایی کردها جنجال زیادی درباره حمایت آشکار یا عدم اظهار آشکارانه از آن در اسرائیل بوجود آورده است و روزنامه معاریو نیز نوشته که اسرائیل پیام‌هایی درباره عدم حمایت آشکار از کردها دریافت کرده است.

نویسنده این مقاله در یدیعوت آحارونوت نوشت که حمایت آشکار اسرائیل از کردها باعث مواجهه با ترکیه خواهد شد اما "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر اسرائیل با حمایت خود از کردها به دنبال ایجاد یک پایگاه اطلاعاتی در مرز کردستان عراق با ایران است. حمایت از جدایی کردستان عراق در راستای منافع اسرائیل بوده چون این جدایی، منافع نفتی، امنیتی و اطلاعاتی برای اسرائیل به همراه خواهد داشت.

انتهای پیام/1404

منبع: باشگاه خبرنگاران

دیدگاه ها

اخبار استان قزوین
اخبار ایران و جهان